Свет

Ново старо жариште? Свет ћути на злочине у Судану, историја се понавља

За само 72 сата убијено је 800 мушкараца и дечака у Западном Дарфуру
Ново старо жариште? Свет ћути на злочине у Судану, историја се понављаwww.globallookpress.com © Mohamed Khidir/XinHua

Ескалација крвопролића од избијања грађанског рата у Судану могла би да доведе до новог геноцида, упозориле су Уједињене нације, након масовног убиства најмање 800 људи у року од 72 сата у оквиру етничког чишћења мањина које су спровеле арапске паравојне Снаге за брзу подршку и њихови савезници у избегличком кампу Ардамата у Западном Дарфуру.

Паравојне снаге су, према писању "Политика", наоружане јуришним пушкама ишле од врата до врата пуцајући у мушкарце и дечаке, остављајући њихове лешеве разбацане по улици.

Око 30.000 неарапских суданских цивила, углавном припадника племена Масалит, потражило је склониште у кампу Ардамата од средине априла, када је избио рат између два врховна генерала Судана, суданског војног генерала Абдела Фатаха ал-Бурхана и генерала РСФ-а Мохамеда Хамдана Дагалоа.

Америчка амбасада у Картуму приписала је масовно убиство РСФ-у, додатно изражавајући забринутост због "обрасца злоупотреба РСФ-а у вези са њиховим војним офанзивама".

"Дубоко смо узнемирени извештајима очевидаца о озбиљним кршењима људских права од стране РСФ-а и придружених милиција, укључујући убиства у Ардамати у Западном Дарфуру, чије су етничке мете били вође и чланови заједнице Масалит, и произвољно затварање цивила, укључујући браниоце људских права и активисте", објављено је на званичном налогу амбасаде на Иксу.

Високи комесар УН-а Филипо Гранди упоредио је тренутно насиље са геноцидом у Дарфуру који је признат од стране САД, а у којем је између 2003. и 2005. погинуло око 300.000 људи, упозоравајући да би се "могла развијати слична динамика".

"Пре двадесет година, свет је био шокиран ужасним злочинима и кршењем људских права у Дарфуру. Бојимо се да би слична динамика могла поново да се развије. Тренутни прекид борби и безусловно поштовање цивилног становништва од стране свих страна су кључни да би се избегла нова катастрофа", рекао је Гранди.

УНХЦР, односно Агенција УН за избеглице, такође је упозорила светску заједницу раније ове недеље, рекавши да "скандалозно ћути, иако се кршења међународног хуманитарног права некажњено настављају", и да је "срамотно што се злочини почињени пре 20 година у Дарфуру данас поново могу поновити".

Агенција УН за избеглице такође подсећа на "шокантне извештаје о распрострањеном силовању и сексуалном насиљу" које је починио РСФ. Тим независних експерата које је именовала Комисија УН за људска права известио је у августу да РСФ користи силовање и сексуално насиље "као средства за кажњавање и терорисање заједница".

image