Свет

Лажна узбуна или космичка несрећа: Шта се догодило на Међународној свемирској станици?

Јавност на Иксу се узнемирила када је на преносу уживо са Међународне свемирске станице емитован разговор о томе како најбоље одговорити на симптоме "команданта"
Лажна узбуна или космичка несрећа: Шта се догодило на Међународној свемирској станици?Getty © NASA/Space Frontiers

Радио-пренос са Међународне свемирске станице (МСС) током којег су саговорници покушавали да пронађу решење за наводну несрећу, узнемирио је јавност у среду увече.

НАСА је затим саопштила да је у питању било увежбавање одговора у случају несреће које је случајно завршило на радио таласима, и да су сви астронаути живи и здрави.

"Моја препорука би била да команданта поново ставимо у његово одело, запечатимо га и започнемо процедуру 5.180 за трећи одељак хипербаричног третмана у оделу за кисеоник након слетања, то би била моја препорука", рекао је женски глас на преносу уживо са МСС, док је видео-снимак наставио да приказује Земљу из свемира.

Глас је наставио да говори о декомпресионој болести – стање које је изазвано наглим смањењем притиска – као и о потрази за лекаром специјализованим за та обољења у Шпанији, након чега се пренос прекинуо.

После кратке тишине, женски глас је истакао да је у питању "најбољи третман", да ће било шта што астронаути ураде бити боље него ништа, и да би требало проверити пулс наводној жртви несреће пре него што се на одело примени притисак, преноси "Флорида тудеј".

Након још једне паузе, глас је питао колико кисеоника има на располагању и поновио да би било најбоље да се наводна жртва што пре врати у одело. 

Жена је додала да је заглављена у саобраћају и да покушава да што пре доведе лекара у базу. Након кратке паузе је додао: "Прогноза за команданта је, хм... у овом тренутку лоша, да будем неодређена."

Неколико секунди касније, жена је рекла да је у Шпанији пронашла болницу специјализовану за хипербаричну медицину, поделила детаље и број телефона – и пренос се прекинуо.

Иако је цео разговор трајао свега неколико минута, забринутост се проширила на Иксу (некадашњи Твитер) пошто је за данас било планирано да астронаути са МСС изађу у свемир, док је Крис Бергер са сајта "НАСА спејс флајт" поделио разговор и поручио да захтева одговоре.

НАСА каже да је у питању само вежба

Око два сата након што је јавност чула снимак разговора, НАСА је саопштила да "нема ванредне ситуације на Међународној свемирској станици".

"Отприлике у 17.28 часова по централном (америчком) времену, аудио је емитован на лајвстриму НАСА са аудио-канала за симулације на Земљи, што је изгледало као да је један члан посаде имао симптоме повезане са декомпресионом болешћу. Овај снимак је погрешно преусмерен из текуће симулације у којој чланови посаде и тимови на Земљи тренирају за различите сценарије у свемиру и нема везе са стварном ванредном ситуацијом. Чланови посаде Међународне свемирске станице су у то време спавали. Сви су здрави и безбедни, а сутрашња свемирска шетња ће почети у 8 ч по источном (америчком) времену, како је планирано", саопштила је НАСА.

image