Свет

Свемирски брод "Сојуз МС-25" успешно слетео у Казахстан, Белорускиња Василевска ушла у историју

Летелица је носила руског космонаута Олега Новицког, НАСА астронауткињу Лорал О’Хару и белоруску космонауткињу Марину Василевску.
Свемирски брод "Сојуз МС-25" успешно слетео у Казахстан, Белорускиња Василевска ушла у историјуwww.globallookpress.com © NASA/via Globallookpress.com

Руски свемирски брод "Сојуз МС-25" успешно је слетео у близини Жесказгана у Казахстану носећи двоје космонаута и НАСА астронаута са Међународне свемирске станице (МСС). Чланица посаде из Белорусије Марина Василевскаја ушла је у историју поставши први космонаут којег је Минск послао у свемир од стицања независности 1991. године.

На броду су били и руски космонаут Олег Новицки и америчка астронауткиња Лорал О’Хара којој је то био први одлазак на МСС.

Василевска, која је раније радила као стјуардеса за белоруску авио-компанију "Белавиа", провела је 12 дана на МСС-у, током којих је спровела низ научних експеримената.

Први белоруски космонаут од стицања независности изабрана је међу више од 3.000 кандидата након вишеструких ригорозних тестова. Василевскаја је прошлог лета прошла обуку у специјалном центру у руском Звезданом граду.

Њен први лет је првобитно био заказан за 21. март. Међутим, лансирање ракете-носача Сојуз-2.1а прекинуто је 20 секунди пре полетања. Шеф руске свемирске агенције "Роскосмос2 Јуриј Борисов рекао је тада новинарима да је отказивање изазвано падом напона у хемијском извору напајања.

Посада, укључујући Василевску, успешно је полетела два дана касније.

image
VV inauguration
banner