Свет

Није лепо лагати: Нигерија демантује извештај америчког "Блумберга" о студентима у Русији

"Блумберг" је пренео да се афричким студентима прети депортовањем ако одбију да се боре у Украјини
Није лепо лагати: Нигерија демантује извештај америчког "Блумберга" о студентима у РусијиGetty © Anadolu / Contributor

Извештаји да Москва тера хиљаде страних студената, укључујући неке из Нигерије, да се боре заједно са руским трупама против Украјине у замену за продужење визе, су ноторна лаж, саопштило је Министарство спољних послова Нигерије.

"Блумберг" је пренео, без конкретних доказа, позивајући се на "анонимне европске званичнике који су упознати са тим", да Русија прети афричким студентима и младим радницима да ће им укинути визе ако се не буду борили у Украјини.

Министарство спољних послова Нигерије саопштило је да "није забележен ниједан случај регрутације нигеријских студената, нити других афричких студената да се боре" за Русију у сукобу у Украјини. "Новински извештаји су стога лажни и обмањујући и треба занемарити", саопштило је министарство.

Амбасада Русије у Абуџи захвалила је властима западноафричке државе на подршци и подсетила да "сумњива америчка новинска агенција 'Блумберг'" има "историју ширења антируских лажних вести".

Више од 30.000 афричких студената долази на студије у Русију сваке године, према недавним подацима које је објавила руска агенција за културну подршку и хуманитарну сарадњу.

image