Свет

Добро пожаловац: Африканци све више уче руски

Москва се враћа на континент, као и руски језик
Добро пожаловац: Африканци све више уче рускиwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Многи Африканци су научили руски док су студирали на совјетским универзитетима, и иако је сарадња између Москве и Африке опала у годинама након распада СССР-а, Русија се сада враћа на континент, као и руски језик.

Идеје и вредности Русије су блиске срцу многих Африканаца што може да објасни растуће интересовање за руски језик, који, према подацима Пушкиновог државног института за руски језик, говори 255 милиона људи широм света и који је други најчешће коришћен језик за веб садржај после енглеског.

Чврсти темељи из времена СССР

Совјетски Савез поставио је чврсте темеље за сарадњу са афричким земљама образујући образовао читаву генерацију висококвалификованих стручњака који су формирали нову афричку елиту. Због тога је Африка дуго сматрала Русију пружаоцем одличног (и јефтиног) високог образовања.

Одлука да се обуче стручњаци из афричких земаља била је део дугорочне стратегије Совјетског Савеза. За помоћ у образовању младих из Африке и других светских региона, 1960. године основан је Универзитет пријатељства народа. Годину дана касније установа је добила име по Патрису Лумумби, хероју Демократске Републике Конго, који је постао симбол афричке антиколонијалне борбе након што је брутално убијен уз помоћ ЦИА-е и белгијске службе државне безбедности 1961.

Оснивање Универзитета пријатељства народа било је део напора Совјетског Савеза да помогне својим афричким партнерима. Истовремено, афрички студенти су одлазили у СССР да стекну тражену професију која би им омогућила брзи "друштвени скок" када се врате кући. Због тога су најпопуларније области студирања за афричке студенте биле инжењерство, технологија и пољопривреда. У једном тренутку, преко 14 одсто страних дипломаца са совјетских универзитета били су Африканци.

Од 1960-1992, Совјетски Савез је обучио преко 40.500 специјалиста из подсахарске Африке. Већина дипломаца (49 одсто) студирала је на институцијама у Руској Совјетској Федеративној Социјалистичкој Републици (РСФСР), други су обучавани у Украјинској ССР.

Сви ови људи су говорили руски, пошто су студенти из афричких земаља морали да похађају припремне курсеве језика годину дана. То је била главна предност совјетског образовања.

Ипак, постојао је проблем јер је мали број ових људи пренео своје језичке вештине на друге. Када би се вратили кући, многи дипломци су постепено заборављали језик због недостатка праксе. Уз то, мање од један одсто дипломаца дипломирало је руске студије. Већина је наставила да ради у области економије, где никада нису морали да говоре руски.

Обновљено интересовање

Последњих година се повећао број студената руског, а и у самој Африци сада има више могућности за учење руског. Док се у неким афричким земљама руски не учи на универзитетима, у другим се учи у државним школама.

"Руске куће" су сада отворене у осам афричких земаља (Тунис, Мароко, Египат, Етиопија, Танзанија, Замбија, Јужноафричка Република и Република Конго). До 2025. ће се отворити руски центри науке и културе (РЦСЦ) у Алжиру, Анголи и Малију, на основу споразума са локалним невладиним организацијама. У Египту већ постоје два руска дома и један РЦСЦ.

Центри за културу пружају курсеве језика за студенте који планирају да се упишу на руске универзитете. Према последњим подацима, ове курсеве је већ завршило око 2.000 људи.

Популарност руског и припремних курсева директно је везана за стипендије за стране студенте који желе да студирају на руским универзитетима. Гвинеја, Ангола, Мали, Република Конго, Египат и Нигерија су међу земљама које добијају највеће финансијске бенефиције.

Иако руске компаније у Африци запошљавају оне који говоре енглески или француски, кандидати који говоре руски имају више шанси да добију посао, што је велика мотивација за младе Африканце.

Растућа потражња за руским језиком није везана само за могућности запошљавања. Многи Африканци су заинтересовани да посете Русију и студирају на руским универзитетима. Због тога су разни московски и регионални универзитети покренули значајан број пројеката који имају за циљ популаризацију руског језика у Африци. Током протеклих неколико година, Русија је такође обезбедила великодушна средства за помоћ афричким студентима, наставницима и дипломцима да посете земљу.

image