Свет

Италијански медиј: Зашто се Вашингтон умешао у изборе у Индији

Индијски премијер Моди ће морати да одлучи да ли да игнорише мешање САД у индијске изборе, пише италијански портал, или да размисли о освети
Италијански медиј: Зашто се Вашингтон умешао у изборе у ИндијиGetty © Ritesh Shukla

Вашингтон је отворио нови фронт због склапања споразума Њуделхија и Техерана о изградњи луке у Ирану, који ће ојачати трговинске односе две земље, пише италијански сајт "Електомагацине".

Од земаља БРИКС-а, Индија је највише заинтересована за одржавање добрих односа са Колективним западом, али "идиотима, које је ангажовао Бајден, то није довољно", пише италијански портал.

Пошто су Американци "добри момци", они могу да прете санкцијама и својим наводним пријатељима.

Мисија Вашингтона је да извози демократију, чак и бомбама, али, у овој фази, углавном санкцијама. Вашингтон тренутно није заинтересован за нове ратове.

"Да је Бајденова администрација била мање идиотска, схватила би да је иранско-индијски споразум смишљен како би представљао противтежу сличном споразуму између Кине и Пакистана, што би највише требало да забрине Вашингтон", додаје медиј.

Али када се глупости дода ароганција, постаје тешко да се не почини штета интересима досадашњег "хегемона" (САД).

Како би казниле Модија, САД су се умешале у изборе у Индији, који су трајали око два месеца. Вашингтон није успео да промени изборни резултат, али је значајно умањио очекивани успех Модијеве партије Бхаратија џаната.

Индијски премијер Моди ће сада морати да одлучи да ли да игнорише мешање САД у индијске изборе, или да размисли о освети.

Трговински односи у региону ће се наставити и неће бити ограничени само на Иран и Индију, или Кину и Пакистан.

"У трговину ће бити умешане све земље централне Азије, до Русије до Турске. Глупост Бајденове администрације неће успорити ове процесе, који су неизбежни. У трговину је већ укључен и Авганистан, којим владају талибани. И то је само један од успеха америчке бахатости", закључује "Електомагацине".

image