Свет

Запад у страху од поморске вежбе Русије, Ирана и Кине: "Демонстрација силе"

У овим маневрима три велике светске силе заједно увежбавају напоре да обезбеде стабилност у региону и безбедност важних поморских путева, поручио је ирански министар одбране Мохамед Реза Аштијани
Запад у страху од поморске вежбе Русије, Ирана и Кине: "Демонстрација силе"© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Један од циљева поморске вежбе "Поморски сигурносни појас - 2024" коју одржавају Русија, Иран и Кина је демонстрација силе, рекао је новинарима ирански министар одбране Мохамед Реза Аштијани.

"Вежбе се одржавају као демонстрација силе. У овим маневрима три велике светске силе заједно увежбавају напоре да обезбеде стабилност у региону и безбедност важних поморских путева", рекао је он, јавила је агенција Тасним, пренео је ТАСС.

Да би указао на значај вежби, Аштијани је истакао и присуство посматрача из земаља попут Омана, Пакистана и Азербејџана.

Раније данас, Амролах Нозари, командант поморске базе "Имам Али", корпуса Исламске револуционарне гарде, рекао је да је Иран учествовао у вежби са две фрегате и три крстарице.

Он је рекао да маневри покривају површину од 17.000 квадратних километара, који укључују три од пет кључних мореуза на северу Индијског океана.

Вежба, такође, показује способност Ирана, Кине и Русије да заједнички обезбеде глобалну безбедност, навео је Нозари.

Ово је шеста вежба "Поморски сигурносни појас" од 2018. године, а бродови из Ирана, Кине и Русије редовно су учествовали у вежбама.

У овогодишњим вежбама у Оманском заливу учествује више од 20 бродова, помоћних пловила и брзих јуришних пловила из три земље.

Ово је први пут да представници морнарица Азербејџана, Индије, Казахстана, Омана, Пакистана и Јужне Африке присуствују вежби као посматрачи.

image
VV inauguration
banner