Свет

Где нема капацитета, има воље? Украјина почиње да купује амерички гас

Кијев жели да се одвоји од руског гаса упркос недостатку постројења за течни гас
Где нема капацитета, има воље? Украјина почиње да купује амерички гасGetty © Anton Petrus

Највећа украјинска приватна енергетска компанија саопштила је да је потписала свеобухватан уговор са америчком компанијом о испоруци течног природног гаса (ЛНГ) Украјини и источној Европи.

Ово је први велики споразум о снабдевању Украјине суперхлађеним горивом, јер Кијев настоји да повећа своју енергетску безбедност и смањи руску енергетску доминацију у региону.

Очекује се да ће подружница ДТЕК групе за трговину робом, "Д.Трејдинг", куповати ЛНГ од америчког "Венчур глобала", саопштено је из Кијева. Додаје се да је договор постигнут на конференцији о реконструкцији Украјине у Берлину раније ове недеље.

"Овим значајним споразумом ћемо помоћи јачању украјинске безбедности снабдевања природним гасом, помоћи континуираном опоравку и економском расту у региону и даљем јачању европске енергетске безбедности", рекао је извршни директор "Д.Трејдинга" Иван Гелиух.

Украјинска компанија ће почети да увози ЛНГ касније ове године и наставиће да купује гориво до 2026. године, пренео је "Фајненшел тајмс". Штавише, Украјинци ће куповати до два милиона тона течног гаса годишње током 20 година из другог постројења "Венчур глобала", пренео је Ројтерс.

Украјина тренутно нема терминале за регасификацију за ЛНГ, али је ДТЕК наводно потписао уговоре за коришћење капацитета који се налазе у европским државама.

Кијев је раније рекао да неће продужити петогодишњи уговор са руским енергетским гигантом "Гаспромом" о транзиту руског гаса из гасовода у Европу након што он истекне крајем ове године, и да истражује опције за алтернативне испоруке.

Раније ове недеље, Владимир Зеленски је рекао да је око 80 одсто енергетских капацитета земље, укључујући електране на угаљ и део хидроелектране, уништено или оштећено током сукоба са Русијом.

image