Свет

Мека и Медина: Током хаџа 14 Јорданаца изгубило живот, 17 се води као нестало

Очекује се да ће на овогодишњем хаџу да буде више од 1,8 милиона исламских ходочасника из целог света. Стампедо, пожари у шаторима верника, врућине и други фактори били су главни узроци смрти више хиљада људи на хаџу у протеклих више од 40 година
Мека и Медина: Током хаџа 14 Јорданаца изгубило живот, 17 се води као нестало© Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

У Саудијској Арабији је током хаџа у Меки и Медини 14 Јорданаца изгубило живот, од којих шесторо услед врућине, а 17 се води као нестало, саопштило је данас јорданско Министарство спољних послова.

Министарство је навело да је најмање шесторо Јорданаца преминуло због високих температура, док се очекује да сутра у Меки буде 47 степени Целзијуса, преноси Ројтерс.

Како је пренела јорданска новинска агенција ПЕТРА, министарство сарађује са властима Саудијске Арабије како би се жртве сахраниле и како би тела оних чије породице желе да буду сахрањени у Јордану била што пре пренета у ту земљу.

Истовремено, наставља се потрага за 17 јорданских ходочасника несталих током хаџа у Саудијској Арабији.

Хаџ се завршава у среду и један је од највећих глобалних окупљања, а ове године се очекује да ће на њему бити више од 1,8 милиона исламских ходочасника, саопштиле су саудијске власти. Они су апеловали на ходочаснике да се штите од сунца кишобранима, пију пуно воде и да се не излажу сунцу у најтоплијем делу дана.

Стампедо, пожари у шаторима верника, врућине и други фактори били су главни узроци смрти више хиљада људи на хаџу у протеклих више од 40 година.

Током ходочашћа 2015. године, у близини Меке је у стампеду погинуло најмање 2.070 људи.

Хаџ је једно од највећих светских верских окупљања, а од свих физички и финансијски способних муслимана се очекује да макар једанпут оду на ходочашће.

image