Свет

Кина, Саудијска Арабија и Индонезија бране руску имовину од ЕУ: Супротставите се притисцима

Представници тих земаља позивају Европску унију да се одупре притисцима Сједињених Држава и Британије, које активно покушавају да заплене више од 200 милијарди евра руске државне имовине
Кина, Саудијска Арабија и Индонезија бране руску имовину од ЕУ:  Супротставите се притисцима© Leon Neal/Getty Images

Представници Кине, Саудијске Арабије и Индонезије позивају ЕУ да не подржи идеју о конфискацији замрзнуте руске имовине, преноси лист "Политико", позивајући се на званичнике, додајући да су у сваком случају ти планови "одложени".

"Представници Кине, Саудијске Арабије и Индонезије позивају ЕУ да настави да се одупире притиску САД и Велике Британије да конфискују више од 200 милијарди евра руске државне имовине", наводи се у публикацији, позивајући се на званичнике.

Додаје се да те земље страхују да ће конфискација бити преседан.

Према писању листа, они такође могу деловати "у име" Москве, посебно зато што не желе да ЕУ помогне Украјини на бојном пољу.

Међутим, напомиње се, да је сваки план за конфискацију руске имовине у Европи и њено коришћење за помоћ Кијеву "одложен".

Након почетка Специјалне операције, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра.

Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског система "Еуроклир" – једног од највећих светских система за поравнање и клиринг.

ЕУ разматра начине да се замрзнута средства Руске Федерације користе за финансирање обнове Украјине.

Европска централна банка упозорила је да би то дугорочно могло представљати репутациони ризик за европску валуту и ​​позвала да се "гледа даље од тог изолованог сукоба" и траже друге начине за финансирање Кијева.

Кремљ је оценио да би доношење таквих одлука "било још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права".

Руско Министарство спољних послова назвало је замрзавање руске имовине у Европи "крађом", уз напомену да ЕУ циља не само на средства приватних лица, већ и на државну руску имовину.

image
VV inauguration
banner