Свет

Ko je Жордан Бардела? Највећи противник Макрона, кандидат за новог премијера са само 28 година

Бардела никада није похађао факултет, нема искуства у влади и никада није радио ван Националног окупљања, осим месец дана у очевој фирми
Ko je Жордан Бардела? Највећи противник Макрона, кандидат за новог премијера са само 28 година© AP Photo/Thomas Padilla

Председник француске странке крајње деснице Националног окупљања Жордан Бардела би ускоро могао да постане француски премијер са само 28 година. У Француској се сада о Бардели отворено говори као о следећем премијеру земље пошто се за две недеље одржавају ванредни парламентарни избори које је расписао француски председник Емануел Макрон након што је његова странка Препород изгубила од Националног окупљања на изборима за Европски парламент (ЕП) који су одржани 9. јуна. 

Уколико Национално окупљање оствари још једну велику победу након другог круга гласања на парламентарним изборима 7. јула, онда Макрон неће имати избора осим да из те странке одабере мандатара и у том случају се очекује да ће Бардела бити именован за премијера.

Французи знају да је Бардела остварио муњевити успон након што је био незапослен после напуштања школе у ​​северном предграђу Париза до штићеника лидерке Националног окупљања Марин Ле Пен и именовања за председника странке.

Бардела је добар говорник, наводи Би-Би-Си, истичући да јавност не зна коју идеологију заступа и какав је као човек.

Познато је да је Бардела одрастао у сиромашној породици у предграђу Париза, Сен Дени, и да је након што је живео са пошастима дроге, сиромаштва, безакоња и неконтролисане имиграције поверовао да само крајњи десничари могу да реше те проблеме.

Барделу је одгајала самохрана мајка, а оба родитеља су му италијанског порекла, док је отац имао баку Алжирку.

Бардела је постао члан Националног окупљања са 17 година, а његов успон у странци је био метеорски.

Бардела је 2017. године именован за портпарола странке, 2019. постао је посланик ЕП, а 2022. председник Националног окупљања. Бардела никада није похађао факултет, нема искуства у влади и никада није радио ван Националног окупљања, осим месец дана у очевој фирми.

Све донедавно, због тога би било незамисливо да буде именован за премијера Француске, указује Би-Би-Си.

image