Свет

Нови премијер Француске? Политички наследник Марин Ле Пен спреман да влада

Ако Национално окупљање победи на изборима, Жордан Бардела ће бити ново лице Француске
Нови премијер Француске? Политички наследник Марин Ле Пен спреман да владаGetty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

Одлука председника Емануела Макрона да распише ванредне изборе гурнула је Француску у неизвесност, али је у први план изгурала Жордана Барделу, 28-годишњег политичког наследника Марин Ле Пен који воли селфије.

Бардела ће највероватније постати премијер ако Национално окупљање Марин Ле Пен освоји већину на изборима које је Макрон расписао после катастрофалног пораза његове странке на изборима за Европски парламент.

Бардела је као председник Националног окупљања био кључан за њихов рекордни резултат на изборима и пружио је "легитимитет" Марин Ле Пен, дистанциравши је од њеног оца Жан-Мари Ле Пена, познатог по својим антисемитским ставовима, објашњава "Блумберг".

Марта Лоример, истраживач политичких наука и сарадник на Лондонској школи економије, каже да "Бардела има потпуно исте идеје као Ле Пенова, само што се не зове Ле Пен и има 28 година", рекла је она.

"Национално окупљање није у последњих 10 година постало умереније. Не постоји ништа што би оправдало размишљање о њима као о било чему другом осим о радикално десној странци. А Бардела је само чистије, лепше лице, али није умерен", навела је она.

За Ле Пенову и Барделу, изазов ће бити да искористе економско и социјално незадовољство у ЕУ захваљујући ком су и тријумфовали на изборима за ЕУ, и код куће.

Иако избори у Француској често не одражавају ставове ЕУ, анкета објављена у понедељак показала је да ће у првом кругу избора Национално окупљање освојити 34 одсто гласова, а Макронова странка 19 одсто. Другим речима, странка Марин Ле Пен би могла да постане највећа у француској скупштини.

"Спремни смо да владамо", поручио је Бардела у интервјуу за РТЛ радио.

Бардела је својим имиџом "момка из народа" који воли да прави селфије са присталицама, успео да привуче конзервативце који обично гласају за републиканску странку десног центра, као и руководиоце и младе - захваљујући снажном присуству на друштвеним мрежама, укључујући ТикТок, где има 1,4 милиона пратилаца - у поређењу са Макронових 4,5 милиона.

Бардела се, примећује "Блумберг" припремао да буде у центру пажње, похађајући часове медијске обуке од бившег новинара. Делује да су му се та обука већ исплатила.

image