Свет

Швајцарска: Ирак и Јордан ништа нису потписивали – грешком се нашли у заједничком саопштењу

Швајцарско министарство спољних послова је саопштило да су Ирак и Јордан грешком додати као потписници документа усвојеног након конференције о Украјини у Швајцарској и да су инсистирали да буду искључени са списка
Швајцарска: Ирак и Јордан ништа нису потписивали – грешком се нашли у заједничком саопштењу© Tanjug/Urs Flueeler/Keystone via AP

Ирак и Јордан су грешком додати као потписници заједничког документа усвојеног након конференције о Украјини у Швајцарској, то се десило због "проблема у коордицанцији", рекао је званични представник швајцарског Министарства спољних послова Валентин Клива.

"Свака делегација која учествује у догађају унапред добија саопштење, а затим, ако се противи његовом потписивању, мора о томе да обавестити земљу домаћина. Ирак и Јордан нису изричито изразили своје неслагање са овим текстом и стога су додати", објаснио је Клива.

Међутим, наставио је Клива, обе земље су након објављивања завршног саопштења тражиле да буду уклоњене са листе потписника, што је и урађено.

"То је био само проблем у координацији", закључио је званични представник швајцарског министарства и додао да ни једна друга делегација није имала такав проблем.

С обзиром да су Јордан и Ирак повукли своје потписе са декларације конференције о Украјини у Швајцарској, број држава које су одобриле коначно саопштење смањио се на 78.

Како је оценио "Блумберг", Владимир Зеленски није успео да на конференцији у Швајцарској обезбеди ширу подршку земаља Глобалног југа.

Јерменија, Бразил, Индија, Саудијска Арабија, Словачка, Јужноафричка Република, Уједињени Арапски Емирати, Тајланд, Мексико, само су неке од држава које су одбиле да потпишу завршну декларацију конференције о Украјини у Швајцарској. 

Међу потписницима су и Србија, Мађарска и Турска, а како је изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков: "Став Србије, Мађарске и Турске на самиту у Швајцарској неће покварити њихове односе са Руском Федерацијом".

Швајцарска није Руској Федерацији упутила позив за учешће на самиту о Украјини, а Москва је саопштила да свакако и не би учествовала. Кремљ је навео да је тражење опција за решавање украјинског сукоба без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно, а председник Владимир Путин је прошле недеље, пред мировну конференцију у Швајцерској, изнео услове под којима ће Москва обуставити војне операције у Украјини.

image