Свет

Узбуна у УК: Путин спрема невидљиву подморницу с хиперсоничним ракетама

Руски ратни бродови испловили су данас из Хаване, а претходно је руска подморница прошла поред базе где се налази нуклеарно оружје у Фаслејну, примећује "Експрес"
Узбуна у УК: Путин спрема невидљиву подморницу с хиперсоничним ракетама© Tanjug/AP Photo/Ariel Ley

Руска нуклеарна подморница, примећена блузу обале Велике Британије, изазвала је праву буру и хитан састанак.

Наиме, руска нуклеарна подморница стигла је на Кубу, прошавши успут поред обале Велике Британије. Премијер Риши Сунак обавештен је да је подморница "Казањ" примећена код обале Шкотске, преноси лист "Експрес".

Лидери НАТО су изразили забринутост да би ова подморница од 13.800 тона могла да истражује слабе тачке у НАТО периметру, пише лист.

Како се наводи у чланку, "Казањ" је открила британска подморница 5. јуна.

Британски извиђачки авион Ратне морнарице, пратио је руску нуклеарну подморницу из ваздуха дуж западне обале Ирске до Шкотске.

Како преноси лист, руска подморница је такође прошла поред базе где се налази нуклеарно оружје у Фаслејну.

"Нови брод председника Путина опремљен је смртоносним незаустављивим нуклеарним пројектилима од 6.670 миља на сат и придружиће се остатку руске морнарице. Подморница ће бити базирана у подморничкој бази на краткој 60 километара од границе са Норвешком, НАТО чланицом", пише у чланку.

Додају да ће носити хиперсоничне ракете способне за нуклеарне нападе познате под именом "циркон".

Руска подморница у пратњи фрегате "Адмирал Горшков", према званичним информацијама, стигла је на Кубу у част историјског пријатељства са Русијом.

Хавана се налази на само 170 километара од Ки Веста у америчкој држави Флорида. Америчка влада је саопштила да веома пажљиво прати развој догађаја, али не верује да постоји претња.

Руски ратни бродови који су прошле недеље стигли у Хавану, испловили су данас из главног града Кубе. Њихово присуство изазвало је интересовање многих Кубанаца који су данас испратили руску флоту, јавља дописник РИА Новости.

Министарство одбране Русије саопштило је да је одред бродова руске Северне флоте, укључујући фрегату "Адмирал Горшков", наоружану ракетама "циркон" и нуклеарну подморницу "Казањ" завршио вежбе примене високопрецизног оружја у Атлантском океану и упловио у луку у Хавани.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков прокоментарисао је завршетак вежби руских бродова и њихов долазак у луку Хаване, рекавши да друге земље не морају да брину о војним вежбама Русије и да је то нормална пракса.

Кубански лидер Мигел Дијаз-Канел Бермудес посетио је фрегату "Адмирал Горшков", а министарство спољних послова је, коментаришући ову посету, истакло да она одговара пријатељским односима Хаване и Москве и да је у складу са међународним правилима.

Министарство је нагласило да ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје, и да њихов долазак не представља претњу по регион.

Дан након што је на Кубу стигла флота руских ратних бродова америчка подморница на нуклеарни погон, "УСС Хелена", упловила је у воде близу америчке базе на Куби.

image