Свет

Министарка одбране Шпаније: Слање трупа у Украјину може да доведе до ескалације

Шпанија ће наставити обучавање украјинских војника, с тим да је обука проширена на још 400 украјинских бораца, рекла је Маргарита Роблес
Министарка одбране Шпаније: Слање трупа у Украјину може да доведе до ескалацијеGetty © Alejandro Martinez Velez/Europa Press

Министарка одбране Шпаније Маргарита Роблес изјавила је да је "категорички" против слања трупа у Украјину, чак и у сврху обуке, јер би то могло да доведе до ескалације сукоба, пренела је агенција ЕФЕ.

Наводи се да је министарка истакла да поштује став неких земаља, попут Француске, у вези са слањем војног особља у Украјину, али да инсистира да земље савезнице "морају да буду веома опрезне како би спречиле ескалацију сукоба".

Она је додала да ће Шпанија наставити обучавање украјинских војника, као и да је обука проширена на још 400 украјинских бораца.

"Шпанија је у Украјину послала само одбрамбено оружје, које због својих карактеристика не може да се користи за напад. Ове недеље у Украјину ће кренути нова серија оклопних возила 'леопард'", навела је Роблесова.

Крајем маја, Владимир Зеленски и шпански премијер Педро Санчез потписали су билатерални безбедносни споразум у Мадриду.

Овај споразум укључује, посебно, војну и цивилну помоћ, обнову територије земље и њено деминирање.

Према споразуму, Шпанија ће Украјини 2024. године пружити рекордан пакет војне помоћи вредан око милијарду евра.

Француски председник Емануел Макрон раније је рекао да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Руска Федерација пробије линије фронта и добије одговарајући захтев из Кијева.

Према његовим речима, "многе земље" су се сложиле са приступом Француске о могућем слању трупа.

image