Свет

Шпанија не шаље авионе у Украјину: Подржавамо Кијев, али немамо Ф-16

Иако је Мадрид организовао обуке за више од хиљаду украјинских војника и један број лекара, немају ресурсе да обуче украјинске пилоте за употребу ловаца Ф-16
Шпанија не шаље авионе у Украјину: Подржавамо Кијев, али немамо Ф-16www.globallookpress.com © Barbara Boensch/imageBROKER.com

Шпанска влада неће испоручити ловце Ф-16 Украјини, јер ти борбени авиони нису на располагању краљевству, изјавила је данас шпанска министарка одбране Маргарита Роблес.

"Ми подржавамо Украјину и наставићемо да је подржавамо, јер верујемо да морамо да останемо јединствен ентитет. Али Шпанија тренутно нема Ф-16", казала је Роблес новинарима у Бриселу одговарајући на питање о могућим испорукама Ф-16 Украјини.

Осим тога, Роблес је истакла да, иако је Шпанија обучила више од хиљаду украјинских војника и један број лекара, Мадрид нема ресурсе да обучи украјинске пилоте у употреби ловаца Ф-16.

Претходно је министарка одбране Холандије Кајса Олонгрен изјавила да та земља чека "зелено светло" од Сједињених Држава како би почела да обучава украјинске пилоте за управљање ловцима Ф-16.

"Радимо на постављању временског оквира за почетак обуке украјинских пилота на Ф-16 и сматрамо важним да почнемо са обуком што је пре могуће, али нам је потребно зелено светло Вашингтона", рекла је Олонгрен новинарима у Бриселу.

Шпански премијер Педро Санчез је раније рекао да је од почетка сукоба у Украјини влада његове земље издвојила више од 300 милиона евра за војну помоћ Кијеву. Такође, током посете Украјини, обавезао се да ће у Кијев послати десет тенкова "леопард", од којих је шест већ стигло, а четири су у завршној фази припреме пре слања.

Министарство одбране Шпаније је у децембру 2022. известило да је, преко Пољске у Украјину, извршено више од 40 испорука, укључујући војну опрему, медицинску опрему, генераторе различитих капацитета, лака теренска возила, возила хитне помоћи и хуманитарну помоћ.

Такође, шпанска влада је почетком новембра саопштила да је Украјини послала противракетне и противваздушне системе, укључујући шест лансера "хавк" и противваздушни систем "аспиде".

image