Свет

Сви ће побећи, као Форест Гамп: Скоро 3.000 украјинских осуђеника приступило војсци

Украјински министар правде Денис Маљуска инсистирао је да је "мотивација затвореника јача него код обичних војника"
Сви ће побећи, као Форест Гамп: Скоро 3.000 украјинских осуђеника приступило војсциGetty © Sunset Boulevard / Contributor

Више од 2.750 људи осуђених за тешка кривична дела пуштено је из украјинских затвора како би служили у војсци, пише "Вашингтон пост". Неки припадници службе, међутим, изразили су забринутост у вези са поузданошћу бивших затвореника.

Владимир Зеленски је прошлог месеца одобрио нацрт закона који дозвољава одређеним категоријама осуђеника да буду условно отпуштени ако пристану да се пријаве у војску и боре против Русије.

Бивши затвореници биће распоређени у специјалне јединице за нападе високог ризика, иако свако ко је осуђен за злочине као што су убиство више од две особе, силовање, тероризам, корупција или подривање националне безбедности Украјине, не испуњава услове за ову регрутацију.

Лист "Вашингтон пост" наводи да су многи осуђеници који су се придружили борбама били су "затворени због диловања дроге, крађе, оружаних напада и убистава".

Украјински министар правде Денис Маљуска инсистирао је да је "мотивација затвореника јача него код обичних војника", тврдећи да се они пријављују не само да би били пуштени, већ и зато што "желе да заштите своју земљу и да окрену нови лист" у свом животу.

Министар је такође рекао да постоји "такмичење између војних команданата" за регрутовање затвореника јер украјинској војсци недостаје људи.

Постоје и они који нису одушевљени овим потезом Кијева. Један неименовани званичник изразио је забринутост због могућег дезертирања бивших затвореника.

"Сви ће побећи као Форест Гамп", рекао је он, додајући да је упркос овим сумњама та мера и даље неопходна.

Званичник је напоменуо да би више волео да Украјина смањи старосну границу за регрутовање на 18 година, што би им, како је рекао, омогућило да попуне редове младим и способним војницима, а не осуђеницима. Он је, међутим, признао да је ова мера мало вероватна у скорије време.

Маљуска је рекао да очекује да ће се најмање 4.000 људи придружити војсци у првој фази регрутације. Он је у мају проценио укупан број осуђеника спремних да се пријаве на између 10.000 и 20.000. Међутим, портал Страна.уа доводи у сумњу те цифре, истичући да у Украјини има укупно 28.000 затвореника, укључујући жене и оне неспособне за службу.

Портал наводи и да је врло мало њих вољно да се добровољно јави за фронт.

Кијев је покушао да реши акутни недостатак војника усвајањем два закона овог пролећа, од којих је један снизио старосну границу за регрутовање са 27 на 25 година, док је други значајно пооштрио правила мобилизације. Раније овог месеца, руски председник Владимир Путин проценио је месечне борбене губитке Украјине на 50.000 војника.

image