Свет

Бајденова кампања издваја 50 милиона долара за блаћење Трамповог имена

У новом рекламном споту се наводи да ће амерички грађани бирати између "осуђеног криминалца који се бори само за себе" и председника "који се бори за вашу породицу"
Бајденова кампања издваја 50 милиона долара за блаћење Трамповог именаGetty © Joe Raedle/Getty Images

Кампања председника САД Џозефа Бајдена издвојила је 50 милиона долара за рекламну кампању која ће истицати то да је бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп осуђен за кривично дело.

У кратком споту под називом "Карактер је важан" се наводи да ће грађани САД на председничким изборима у новембру бирати између "осуђеног криминалца који се бори само за себе" и председника "који се бори за вашу породицу", пренео је Ројтерс.

Портпарол Трампове кампање Каролајн Ливит објавила је на Иксу да су Американци схватили да су Бајден и демократе утицале на правни систем тако да Трамп буде "лажно осуђен" и да то још једном доказује најновија реклама у Бајденовој кампањи.

Бајден је, раније овога месеца, на прикупљању средстава за своју кампању у Гриничу у Конектикату, први пут назвао Трампа "осуђеним злочинцем" и рекао да ће представљати још већу претњу ако освоји још један председнички мандат.

Према анкети Ројтерса и Ипсоса спроведеној непосредно након што је Трампу изречена пресуда 30. маја због фалсификовања пословне документације да би прикрио тајну исплату порно звезди Сторми Данијелс, 10 одсто републиканских гласача рекло да је мање вероватно да ће гласати за Трампа у новембру након што је осуђен.

Са друге стране, Трампова кампања је сакупила 34,8 милиона долара у малим донацијама свега 24 часа након што је бившем председнику пресуда изречена, што је било оквирно једнако половини средстава које је Трамп сакупио за цео претходни месец, када је први пут надмашио укупну количину донација које је сакупила Бајденова кампања.

Порота је осудила Бајденовог сина Хантера овога месеца због тога што је лагао о томе да је користио дроге и поседовао нелегално набавио оружје, а Хантер Бајден је на тај начин постао прво дете актуелног председника САД које је осуђено за кривично дело.

Анкете Ројтерса и Ипсоса, наводи британска агенција, показују да пресуда председниковом сину неће утицати на велику већину Бајденових гласача.

image