Свет

Словачка именовала кандидата за комесара у новом саставу ЕК

Именовање Мароша Шефчовича за комесара засновано на његовом дугогодишњем "одличном професионалном досијеу и непроцењивом искуству", рекао је председник Словачке Петер Пелегрини
Словачка именовала кандидата за комесара у новом саставу ЕКwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Словачка ће именовати извршног потпредседника Европске комисије Мароша Шефчовича за свог кандидата за комесара у новом саставу Европске комисије, изјавио је данас председник Словачке Петер Пелегрини.

"Обавестићу наше европске партнере на неформалном састанку лидера ЕУ да је кандидат Словачке за нашег наредног комесара ЕУ садашњи извршни потпредседник Европске комисије Марош Шефчович", навео је Пелегрини на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Он је додао да је именовање Шефчовича за комесара засновано на његовом дугогодишњем "одличном професионалном досијеу и непроцењивом искуству".

Пелегрини је такође изјавио да се премијер Словачке Роберт Фицо "сада опоравља", а да ће "за неколико седмица или месеци вратити на функцију у пуном капацитету".

Шефчовић је дугогодишњи члан Европске комисије, а тренутно обавља функцију извршног потпредседника ЕК и комесара за Зелени план.

Лидери ЕУ састају се вечерас на неформалном састанку у Бриселу током којег би требало да разговарају о расподели функција у европским институцијама, након избора за Европски парламент, који су одржани од 6. до 9. јуна .

image