Свет

То је била грешка: Словачка најављује мере због предаје 13 авиона Кијеву

Стручна анализа на коју се бивши министар одбране Словачке позивао приликом доношења одлуке о авионима МиГ-29 не постоји, те је његова одлука незаконита, тврди словачки државни секретар при МО
То је била грешка: Словачка најављује мере због предаје 13 авиона КијевуGetty © Libkos / Contributor

Одлука бившег министра одбране Словачке Јарослава Нађа да Украјини преда 13 авиона МиГ-29 је незаконита и стога ће против њега бити покренуте "правне мере", изјавио је словачки државни секретар при Министарству одбране Игор Мелихер. 

"Ловци МиГ-29 послати су у Украјину незаконито. Спремам се да предузмем законске мере против бившег министра одбране Јарослава Нађа", написао је Мелихер на Фејсбуку. 

"Данас се испоставило да нема никаквих званичних материјала Министарства одбране, који би бившем министру дали за право да се одлучи за тај корак. Као државни службеник ја сам у обавези да исправим грешке и то је једна од њих", објаснио је државни секретар.

Авиони МиГ-29 предати су Украјини као поклон у марту и априлу прошле године.

Приликом објаве одлуке да ће Братислава одговорити на молбу украјинског председника да се Кијеву обезбеде ови ловци, тадашњи вршилац дужности премијера Словачке Едуард Хегер објаснио је да је "главни војни циљ овакве помоћи да се помогне Украјини да буде у стању да одбрани не само себе, већ и целу Европу". 

image