Свет

Бајден би поново могао да посегне за америчким стратешким резервама нафте

Џозеф Бајден је црпео стратешке резерве више него било који претходни председник САД, док су га републиканци оптужили да то ради у политичке сврхе
Бајден би поново могао да посегне за америчким стратешким резервама нафтеGetty © Alex Wong/Getty Images

Председник САД Џозеф Бајден могао би да нареди ослобађање више сирове нафте из америчких стратешких резерви не би ли укротио растуће цене бензина и инфлацију уочи избора у новембру, известио је у понедељак "Фајненшел тајмс".

Залиха нафте за ванредне ситуације (СПР) коју одржава Министарство енергетике САД успостављена након ембарга ОПЕК-а на нафту из 1973. и 1974. године служи као тампон против скокова цена нафте у периодима када су поремећени ланци снабдевања.

Бајденов најближи саветник за енергетику Амос Хохштајн је у интервјуу за британски лист истакао да су цене на пумпи "још увек превисоке за многе Американце" и додао да би волео да их "још мало смање".

Бајден је посезао за америчким стратешким резервама нафте више него било који председник, прво крајем 2021, а затим и 2022. године уочи међуизбора у САД, након што је Русија смањила производњу.

Одлука да се то поново учини разгневила би републиканце који оптужују Бајдена за "политичку злоупотребу" залиха, пише "Фајненшел тајмс".

У писму упућеном министарки за енергетику Џенифер Гранхолм прошлог месеца, високо позиционирани републиканци су наводно позвали Бајденову администрацију да "СПР не буде злоупотребљен у политичке сврхе у овој изборној години".

Бајденову одлуку да искористи резерве 2022. описали су као "транспарентан покушај да утиче на међуизборе".

Бајденова администрација је обећала мере које укључују ограничење трошкова цена здравствене неге и банкарских накнада у покушају да контролише инфлацију која је пала за око 60 одсто од достизања вишедеценијских максимума 2022. године

"Сваки председник који се суочава са тешким реизборима, посебно у рањивој економији, биће забринут због ризика од скока цена бензина", рекао је Боб Мекнели, бивши саветник за енергетику Џорџа В. Буша и шеф консултантске компаније Рапидан Енергија.

Цене бензина су у САД током недеље у просеку износиле 3,45 долара по галону, што је незнатно ниже у односу на пре годину дана, али је и даље 50 одсто више него када је Трамп напустио Белу кућу 2021.

Трамп се у више наврата позивао на цене бензина у текућој председничкој кампањи.

image