Свет

Мађарска подржала кандидатуру Марка Рутеа за шефа НАТО-а

Своју потршку Марку Рутеу треба да дају још Румунија и Словачка
Мађарска подржала кандидатуру Марка Рутеа за шефа НАТО-а© Tanjug/Urs Flueeler/Keystone via AP

Мађарска је дала зелено светло холандском премијеру Марку Рутеу и његовој кандидатури за генералног секретара НАТО, пренео је данас холандски јавни сервис "Нос", након што су се одлазећи холандски премијер и његов мађарски колега Виктор Орбан састали на маргинама састанка лидера ЕУ у Бриселу.

Како је пренео "Фајненшел тајмс", Руте је искористио неформални састанак са Орбаном да га "смекша" и обезбеди његову подршку за своје именовање.

Да би подржала Рутеа, Мађарска је имала своје захтеве, међу којима је гаранција да неће морати да обезбеди финансирање Украјине нити да у земљу шаље своје војнике. Ројтерс наводи да је актуелни шеф НАТО-а Јенс Столтенберг пристао на те услове.

Сједињене Америчке Државе, Британија, Француска и Немачка, између осталих, подржале су Рутеа као наследника Столтенберга, који ће у октобру отићи са места генералног секретара НАТО-а. Турска такође.

Своју подршку треба да дају још Румунија и Словачка.

НАТО доноси одлуке консензусом, тако да је сваком кандидату потребна подршка свих 32 чланова.

Румунски председник Клаус Јоханис изјавио је у марту да се кандидује за највиши положај НАТО, тврдећи да је државама источне Европе потребна боља заступљеност у евроатлантским лидерским улогама.

image