Свет

Мађарска се противи да Марк Руте буде на челу НАТО-а

Са друге стране Лондон, Париз и Берлин обећали су да ће подржати Рутеову кандидатуру
Мађарска се противи да Марк Руте буде на челу НАТО-а© Tanjug/AP/Armin Durgut

Мађарска је против тога да холандски премијер Марк Руте дође на место генералног секретара НАТО-а, изјавио је министар спољних послова те земље Петер Сијарто, преноси "Политико" уз оцену да то још више доприноси неизвесности око тога ко ће доћи на чело Алијансе.

"Свакако не можемо да подржимо избор на позицију генералног секретара НАТО-а, особе која је претходно хтела да примора Мађарску да падне на колена", рекао је Сијарто за Рутеа, који је, наводи бриселски портал, дугогодишњи критичар актуелне власти у Будимпешти.

Са друге стране Лондон, Париз и Берлин обећали су да ће подржати Рутеову кандидатуру за НАТО.

Трећина од 31 земље чланице je још неодлучна око Рутеа, који има подршку САД да наследи одлазећег генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

Земље источног блока, које се налазе у близини руске границе из различитих разлога нису убеђене да треба подржати Рутеа. Балтичке земље су незадовољне, јер сматрају да Холандија не издваја довољно средстава за одбрану, док је румунски председник Клаус Јоханис незадовољан дугогодишњим отпором Холандије да се његова земља придружи шенгенској зони.

image