Свет

Терористи користе Украјину да се пребаце у Европу: Берлин помно прати ситуацију

Немачка, али и друге европске земље, спречавају потенцијалне терористичке нападе и свесне су да је могућ и велики терористички напад попут оног у "Крокусу" у Москви, рекао је немачки обавештајац
Терористи користе Украјину да се пребаце у Европу: Берлин помно прати ситуацијуGetty © Ahmad Khateib

Исламска држава – провинција Хорасан (терористичка организација забрањена у Русији), користила је Украјину као транзитну тачку 2023. године одакле је терористе слала у западне државе, рекао је Томас Халденванг, шеф немачке Савезне канцеларије за заштиту Устава, чије функције укључују контраобавештајне активности.

Према речима представника немачке обавештајне службе, терористи су своје присталице превезли у Европу "вероватно кроз талас избеглица из Украјине".

Халденванг је напоменуо да Берлин, али и друге европске земље, помно прате шта се дешава и спречавају потенцијалне терористичке нападе. Он је истакао да је Исламска држава – провинција Хорасан, најопаснија међу неколико сличних терористичких група.

"Координисани терористички напади великих размера, попут недавног напада у Москви, такође је могући сценарио", додао је немачки обавештајац.

Напад на "Крокус сити хол" догодио се 22. марта ове године. Убијене су 144 особе, а рањена је 551. Четири непосредна извршиоца терористичког напада су ухапшена, а у нападу је, како сматрају истражитељи, учествовало још пет особа.

Истражни комитет Руске Федерације саопштио је да постоје докази да су извршиоци терористичког напада били повезани са украјинским режимом. Према подацима истраге, припрема, финансирање, напад и повлачење терориста преко интернета координисали су чланови поменуте Исламске државе – провинција Хорасан.

image