Свет

Рим се претвара у престоницу ислама: Полиција забринута због броја импровизованих џамија

Број џамија, које се отварају у напуштеним складиштима, гаражама, становима и подрумима, поново је у порасту, а нагло расте и број муслиманских имиграната у Италији
Рим се претвара у престоницу ислама: Полиција забринута због броја импровизованих џамијаGetty © Antonio Masiello

Италијанске безбедносне службе надгледају 53 "незванична исламска молитвена места" у Риму, а полиција је забринута због нагле радикализације муслимана и растућег тероризма, писао је недавно италијански "Темпо", који се позива на извештај Министарства унутрашњих послова.

Број импровизованих џамија, које се отварају у напуштеним складиштима, гаражама, становима и подрумима, поново је у порасту, а нагло расте и број муслиманских имиграната у Италији.

Како је недавно писао лист "Темпо": "Скривене џамије су места одакле вреба радикализација и где се крију усамљеници који су постајали мученици светог рата."

Број "подземних џамија" се скоро удвостручио у односу на онај од пре једне деценију, наводи овај лист.

Укупан број оваквих џамија износи преко 100, наводи се у овом извештају, а Рим се у њему описује као "престоница ислама".

Оваква ситуација није ограничена само на Рим. Недавно су, током светог муслиманског месеца Рамазана, новинари тајно посетили неке од "подземних џамија" у Милану и снимили документарни филм под речитим насловом "Имигранти и насиље, муслимани који мрзе Италију".

Један од муслимана, који себе описује као "радикалног исламисту", рекао је да је у Курану записано да ће муслимани "протерати Јевреје". Он верује да ће муслимани ускоро освојити Запад, почев од Италије, јер она "има добро срце" и "веома је блиска исламу".

"С друге стране, погледајте цркве, у њима је свега неколико неколико старијих људи", рекао је новинарима.

Становништво Италије постаје све старије. Године 2023. просечна старост је била нешто преко 47 година, а стопа фертилитета (која означава просечан број деце који роди једна жена) износила је свега 1,3 одсто.

Италија је једна од главних тачака за муслиманске имигранте који путују у ЕУ из Африке и Азије.

Премијерка Ђорђа Мелони је у својој изборној капмањи обећавала да ће спречити миграције, али је после избора прихватила имиграциону политику ЕУ, која подстиче тражиоце азила.

Нешто раније, италијанска полиција ухапсила је осумњиченог члана терористичке групе "Исламска држава Хорасан" (ИСИС-К), који је допутовао из Холандије.

Неки од држављана Таџикистана налазе се на потерницама Интерпола због сумње да су умешани у планирање терористичких напада у ЕУ.

"Исламска држава Хорасан" је преузела је одговорност за прошломесечни терористички напад на концертну дворану Крокус сити хол у Москви. Држављани Таџикистана чинили су већину осумњичених за овај напад, а руске власти истражују њихове везе са Украјином.

image
VV inauguration
banner