Свет

Избори у Британији: Торијевцима прети катастрофалан пораз

Конзервативна партија иде ка свом најгорем резултату на изборима, показују анкете
Избори у Британији: Торијевцима прети катастрофалан пораз© Tanjug/James Manning/PA via AP

Конзервативној партији Велике Британије прети историјски пораз на изборима у јулу, чиме ће бити окончан њихов 14-годишњи мандат у влади, показују три велике анкете.

Анкета рађена за "Телеграф" предвиђа да ће торијевци добити само 53 од 650 места у парламенту. Не само да би ово било најнижи ниво за партију у историји, већ анкета предвиђа и да би актуелни лидер странке и премијер Риши Сунак могао да изгуби своје место у Ричмонду и Норталертону, што би био ударац без преседана за актуелног лидера.

Анкета рађена за подкаст "Њуз ејџентс", показала је да би торијевци могли да освоје 155 места. Упркос томе што је ова анкета "најоптимистичнија", то је и даље мање од половине у парламенту са 344 места, и мање него што су имали 1997. године, када је Конзервативна партија изгубила од лабуриста.

У међувремену, ЈуГов предвиђа да ће торијевци пасти на 108 места. Све три анкете предвиђају да ће Конзервативна партија имати гори исход од њиховог катастрофалног резултата из 1906. године, који је донео убедљиву победу либерала.

Све анкете предвиђају да ће либералне демократе имати најбоље резултате у последњих више година. ЈуГов им "даје" 67 места, више него што су икада имали. Ангекта "Њуз ејџентса" 49 места, а "Телеграфова" 50.

Сва три истраживања сугеришу да је лидер Лабуристичке партије сер Кир Стармер на путу да постане следећи премијер, као и да ће његова странка освојити више од 400 места – што је надмашило гласну победу странке из 1997.

image