Свет

Истраживање: Сунак води конзервативце ка највећем изборном поразу у историји

Торијевци би могли да освоје мање од сто места у британском парламенту
Истраживање: Сунак води конзервативце ка највећем изборном поразу у историји© Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Нова анкета коју је објавио "Сандеј тајмс" показала је да ће на предстојећим општим изборима на Острву конзервативци премијера Велике Британије Ришија Сунака освојити само 98 места од 650 у Доњем дому, док ће левичарској Лабуристичкој партији Кира Стармера припасти чак 468 мандата.

Истраживање је обухватило 15.000 људи а спровела га је агенција "Сурвејшн" за потребе истраживачког центра "Бест фор Бритн".

Предвиђена маргинализација торијеваца била би најгори изборни резултат који би ова партија забележила у свом 190-годишњем постојању. Последња изборна катастрофа задесила ју је 1997. под вођством Џона Мејџора – тада је освојила 165 места, док су лабуристи Тонија Блера обезбедили 418 места у парламенту.

Лоше се пише и премијеру који тренутно има само два и по посто предности у изборној трци, а под знаком питања су и друга места у парламенту – канцелара Џеремија Ханта, министра одбране Гранта Шапса, министра унутрашњих послова Џејмса Клеверлија.

Иако ће резултати анкете подстаћи постојеће позиве да се Сунак смени, то неће утицати на побољшање рејтинга Конзервативне партије, то јест лабуристи ће задржати доминантну предност.

Некадашњи лидер конзервативаца Ијан Данкан Смит излаз из ове ситуације види не у промени партијског руководства већ у политичком окрету – смањењу инфлације и пореза, као и решавању проблема с мигрантима, односно њиховој депортацији у Руанду.

Слично мисли и некадашњи министар за брегзит Дејвид Фрост – једино средство спасавања странке било би удаљавање од неолибералне глобалистичке политике и повратак конзервативним коренима.

Иначе, Сунак и његов тим у Даунинг стриту довели су и до пораста популарности десничарске партије Реформа УК коју је основао предводник брегзита Најџел Фараж.

Истраживање је показало да би Реформа добила подршку 8,5 одсто бирача, што значи да би пораз торијеваца могао бити још већи.

image
VV inauguration
banner