Свет

"Паис": Недостаје кључни доказ у случају шпијунирања Асанжа

Шпанска полиција наводно није доставила податке из телефона човека који је наводно шпијунирао оснивача "Викиликса" за ЦИА
"Паис": Недостаје кључни доказ у случају шпијунирања АсанжаGetty © Peter Nicholls / Stringer

Шпански случај против човека чија је фирма наводно шпијунирала Џулијана Асанжа за америчку владу наишао је на блокаду, јер им недостаје кључни доказ, наводи лист "Паис".

Оптужени Дејвид Моралес је власник "УЦ Глобал СЛ" – компаније ангажоване да обезбеђује амбасаду Еквадора у Лондону, где је оснивач "Викиликса" био између 2012. и 2019. године.

Компанија је, наводно, злоупотребила свој положај тако што је у зграду поставила тајне уређаје за снимање и америчкој обавештајној агенцији ЦИА преносила поверљиве информације о Асанжу и његовим састанцима. Извештај "Паиса" из 2019. године, довео је до хапшења бизнисмена.

Лист сада преноси да шпанска полиција није доставила комплетне фајлове са телефона, који је Моралес користио при контакту са америчким обавештајним службама. Недостају поруке размењене на апликацијама Ватсап, Сигнал, Телеграм, Скајп, Протон мејл.

Телефон је заплењен у септембру 2019, када је полиција претресла Моралесов дом у шпанском граду Херез де ла Фронтера, а садржај телефона је наводно копиран на лицу места. Полиција је шпанском Вишем суду доставила изведени Универзални извештај о форензичким подацима (УФДР) са уређаја, али не и комплетну оригиналну Универзалну форензичку размену података (УФДКС), наводи "Паис".

"Изузетно је упадљиво да је полицијска јединица доставила УФДР и УФДКС фајлове са других уређаја, а није то урадила управо са овог", саопштило је јавно тужилаштво.

Судија Сантјаго Педраз наложио је полицијској јединици за сајбер криминал да у његовом присуству одмах поврати све податке са телефона и утврди ко је одговоран за ситуацију.

Шпанским властима је заштићени сведок, бивши запослени "УЦ Глобала", рекао да УФДР наводно укључује неке посредне доказе.

Асанж је 2012. добио уточиште у амбасади Еквадора, како би избегао изручење Шведској. Асанж је тврдио да је захтев Стокхола био део покушаја да се одведе у САД, где би могао да добије смртну казну због оптужби за шпијунажу.

Након промене владе у Еквадору, та латиноамеричка земља је дозволила британској полицији да уђе у амбасаду и ухапси Асанжа 2019. Он се од тада бори против захтева САД за екстрадицију на британским судовима, док се налази у затвору са максималним обезбеђењем.

image