Свет

Откривено како је ЦИА шпијунирала Асанжа

Приватна шпанска компанија је поставила микрофоне у амбасаду Еквадора у Лондону где је живео суоснивач "Викиликса", показало је истраживање шпанског "Паиса"
Откривено како је ЦИА шпијунирала АсанжаGetty © Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

ЦИА је искористила приватну шпанску безбедносну компанију "УЦ Глобал" како би тајно инсталира микрофоне унутар еквадорске амбасаде у Лондону са циљем да прислушкује суоснивача Викиликса Џулијана Асанжа, известио је "Паис".

"УЦ Глобал" је ангажован у склопу обезбеђења амбасаде. 

Асанж, коме је Еквадор дао азил, боравио је у дипломатском комплексу од 2012. до 2019. године, пре него што га је британска полиција насилно извела. 

"Паис" је први пут пријавио наводне везе шпанске компаније са америчким обавештајним агенцијама 2019. године.

Како наводи лист, оснивач и директор "УЦ Глобал" Давид Моралес први пут је ступио у контакт са Цијом 2017. године.

Моралес је отприлике у то време обавестио запослене да ће компанија морати да обезбеди новом америчком клијенту по имену "Икс" приступ серверу који је прикупљао податке од амбасаде Еквадора у Лондону, која је називана "хотел".

"Што се тиче рада хотела, желео бих да понудим наше могућности прикупљања информација и анализе америчком клијенту. Морамо да покушамо да га учинимо привлачним и лаким за тумачење", написао је Моралес у мејлу из септембра 2017. године.

Информације су наводно укључивале профиле Асанжових посетилаца, укључујући адвокате и дипломате, као и податке о мобилним телефонима. Моралес је у поруци рекао да операцију контролишу "пријатељи из Америке". 

Један од микрофона који је Моралесов тим тајно поставио у амбасаду био је сакривен у подножју апарата за гашење пожара, рекао је "Паис". 

Налепнице су биле причвршћене на углове прозора како би се избегле вибрације и омогућило снимање звука преко ласерских микрофона. 

"Знам да је то од највећег интереса и да САД то желе да ураде", наводно је Моралес својим запосленима.

Како открива "Паис", активности које је спроводио "УЦ Глобал" помогле су Вашингтону да осујети план да се Асанж искраде из амбасаде у децембру 2017. године.

Тадашњи председник Еквадора Лењин Морено наводно је желео да додели суоснивачу "Викиликса" еквадорско држављанство и да извезе га из Британије у дипломатском аутомобилу.

Моралесов тим је наводно снимио разговор између Асанжа и еквадорских званичника, а затим га брзо послао у САД. Вашингтон је одговорио издавањем налога за хапшење Асанжа Британији, што је очигледно навело организаторе да одустану од плана.

Шпанске власти су 2019. покренуле истрагу о Моралесовој компанији и накратко га притвориле. Од тада је пуштен уз кауцију.

image
VV inauguration
banner