Свет

"Политико": Мађарска одобрила 14. пакет санкција Русији?

Будимпешта је одобрила санкције након уверавања ЕУ да неће уводити ограничења на изградњу нуклеарне електране "Пакш 2"
"Политико": Мађарска одобрила 14. пакет санкција Русији?Getty © Eye Ubiquitous/Universal Images Group

Мађарска је пристала да се укључи у ограничења руском ЛНГ-у у 14. пакету антируских санкција у замену за обећање ЕУ да неће уводити ограничења на изградњу нуклеарне електране "Пакш 2", пише лист "Политико", позивајући се на изворе.

"Будимпешта је подржала забрану ЛНГ-а након што је добила уверење да проширење нуклеарне електране 'Пакш 2', које подржава Русија, неће бити предмет санкција", наводи се.

Раније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да ће нови, 14. пакет санкција ЕУ Русији бити усмерен на енергетски сектор, банкарске услуге и технологију.

Наиме, Белгијско председништво ЕУ саопштило је данас да су амбасадори земаља Европске уније договорили да уведу 14. пакет санкција Русији због сукоба у Украјини.

Нова ограничења Русији биће коначно одобрена на састанку Савета за спољне послове ЕУ у понедељак, 24. јуна, истог дана када ће пакет ступити на снагу.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто напоменуо да би 14. пакет, уколико би био усвојен у оригиналном облику, значајно успорио улагања у нуклеарну електрану "Пакш 2".

Мађарске власти су више пута напоменуле да неће подржати санкције руској нуклеарној индустрији. 

image