Свет

Ненси Пелоси критиковала председника Кине: Сви ће вас заборавити

Далај Ламу ће сви памтити, а Сија нико, оценила је бивша председница Представничког дома
Ненси Пелоси критиковала председника Кине: Сви ће вас заборавити© Tanjug/AP Photo/Ashwini Bhatia

Наслеђе Далај Ламе "живеће вечно", док ће кинески председник Си Ђинпинг бити заборављен, рекла је бивша председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, након састанка са тибетанским духовним вођом.

Пелоси – која је део двостраначке делегације америчког Конгреса у посети Тибету – рекла је да ће Си "нестати и да му нико неће одати признање".

Делегацију предводи председник Комитета за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Мекол, а њени чланови су Пелоси, која је сада емерита председавајућа, и истакнути чланови америчког Конгреса.

"Његова светост Далај Лама, са својом поруком знања, традиције, саосећања, чистоте душе и љубави, живеће дуго и његово наслеђе ће живети заувек. Али ти, председниче Кине, ти ћеш нестати и нико ти неће одати никакво признање", поручила је Пелоси која је 2022. изазвала међународни скандал посетивши Тајван упркос противљењу Кине.

Кинеска амбасада у Њу Делхију оштро је реаговала на посету делегације и позвала америчку страну да се држи својих обавеза признавања Тибета као дела Кине.

У међувремену, амерички представник, конгресмен Грегори Микс, рекао је да Кина "може да изрази незадовољство ако то жели".

"Ми ћемо се залагати за оно што је исправно. Оно што је исправно је осигурати да Тибетанци имају слободу. Да буду у стању да се врате у своју домовину и да буду у стању да задрже своју културу и историју... То је оно што је важно", објаснио је он.

Прошле недеље, амерички Конгрес усвојио је нацрт закона којим се Пекинг позива да се поново ангажује са Далај Ламом и другим тибетанским лидерима како би мирно решили свој спор око статуса и управљања Тибетом.

image