Свет

Пензионерка Пелоси тврди да Руси организују пропалестинске скупове у САД

Ненси Пелоси није пружила никакве доказе за своје тврдње, али је позвала ФБИ да истражи демонстранте који протестују због политике САД на Блиском истоку и покоља цивила
Пензионерка Пелоси тврди да Руси организују пропалестинске скупове у САДGetty © Samuel Corum / Stringer

Бивша председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси оценила је да су пропалестински протести у Сједињеним Државама повезани са Русијом и да би ФБИ требало да спроведе истрагу о њиховом финансирању.

"Морамо да размислимо о томе шта радимо, а оно што морамо да урадимо је да покушамо да зауставимо патњу у Гази… али да они позову на прекид ватре је порука господина Путина", рекла је Пелоси Си-Ен-Ену, не пруживши никакве доказе за своје тврдње.

"Да буде савршено јасно, ово је директно повезано са оним што би он (Путин) желео да види. Тако је и са Украјином. Ово је Путинова порука", рекла је Пелоси. "Мислим да су неке од ових демонстрација спонтане, природне и искрене. Неке су, мислим, повезане са Русијом. И мислим да ти требало би испитати њихово финансирање и желим да замолим ФБИ да то истражи", додала је она.

Коментари политичарке из редова демократа, чија је посета Тајвану довела до драматичног затезања односа Вашингтона и Пекинга, изазвали су бес и неверицу активиста за људска права.

Шеф Савета за америчко-исламске односе Нихад Авад рекао је да је организација "дубоко узнемирена" дехуманизацијом Палестинаца и назвао предлог Пелоси да ФБИ истражи демонстранте "потпуно ауторитарним".

Портпарол Пелоси је за Си-Ен-Ен рекао да његова шефица "подржава и брани" право на мирне протесте, али је подсетио да су амерички избори били подложни страним утицајима, алудирајући на Русију.

Специјални истражитељ утврдио је да се Москва није мешала у председничке изборе ни када је Доналд Трамп победио, ни када је изгубио. Сам Си-Ен-Ен осетио је важним да нагласи да нема никаквих доказа да Русија организује протесте против политике САД на Блиском истоку.

image
VV inauguration
banner