Свет

САД пребациле стратешки бомбардер на острво у Тихом океану

Према званичном саопштењу, амерички бомбардер је распоређен "да подржава рутинске мисије"
САД пребациле стратешки бомбардер на острво у Тихом океану© Courtesy USAF/Getty Images

Вишенаменски суперсонични стратешки бомбардер Б-1Б америчког ваздухопловства распоређен је на острво Гуам, известила је Пентагонова индо-пацифичка команда.

Према званичном саопштењу, амерички бомбардер је доведен "да подржава рутинске мисије".

"Бомбардер Б-1Б стигао је у знак подршке рутинској мисији, показујући спремност снага Индо-пацифичке команде да одговоре у знак подршке савезницима, партнерима и пријатељима у слободном и отвореном индо-пацифичком региону", навела је команда на Иксу.

Наиме, Б-1 је суперсонични бомбардер који је први пут уведен у употребу 1980-их. Б-1Б "лансер" ("спирмен") разликује се од претходних модификација по већем домету лета, већој маневарској способности, могућности достизања већих брзина и бољој заштити. Сматра се главним америчким бомбардером дугог домета.

Један од три главна стратешка бомбардера у америчком арсеналу, Б-1Б "лансер" некада је био међу најбољим ратним авионима Вашингтона. Могао је да носи нуклеарно наоружање и био у стању да понесе највећи терет муниције и постигне највеће брзине. Међутим, Б-1Б је лишен нуклеарног статуса, према Споразуму СТАРТ из периода Хладног рата са Совјетским Савезом, при чему су авиони прошли и физичку промену 2011. године.

"Спољне тачке причвршћивања, или тврде тачке, на авиону су модификоване како би се спречило да нуклеарни стубови икада буду причвршћени за млазњак", објаснио је наредник Брајан Хадсон, Б-1 менаџер авионике у "Ер Форс Глобал страјк команду".

image