Свет

Севернокорејски министар: Због САД смо на ивици нуклеарног рата

Сада није питање да ли ће избити нуклеарни рат на Корејском полуострву, питање је ко, када и како ће га покренути, каже Канг Сун Нам
Севернокорејски министар: Због САД смо на ивици нуклеарног ратаGetty © Xiaolu Chu/Getty Images

Од почетка године, Сједињене Америчке Државе су распоредиле колосалне нуклеарне капацитете у Јужној Кореји, доводећи ситуацију на Корејском полуострву до ивице нуклеарног рата, изјавио је севернокорејски министар одбране Канг Сун Нам.

"Сједињене Америчке Државе, чија је непријатељска политика према Северној Кореји (званична) државна политика и отворено кршење независних развојних и безбедносних интереса Северне Кореје, доводе ситуацију у североисточној Азији до ивице избијања нуклеарног рата", казао је Канг на Московској конференцији о међународној безбедности, преноси ТАСС.

Према његовим тврдњама, Америка је од почетка године у Јужну Кореју распоредила огроман број стратешких нуклеарних средстава, укључујући подморницу на нуклеарни погон, стратешки бомбардер и борбену групу нуклеарних носача авиона.

САД су, каже Канг, извеле и неколико највећих здружених војних вежби опонашајући тотални рат са Северном Корејом.

"Ове вежбе су биле без преседана у смислу обима, интензитета и трајања. Сада није питање да ли ће избити нуклеарни рат на Корејском полуострву, питање је ко, када и како ће га покренути", сматра севернокорејски министар одбране.

Московска конференција о међународној безбедности одржава се у Конгресно-изложбеном центру Патриот.

Представници одбрамбених агенција и међународних организација, војни стручњаци и дипломате из неколико десетина земаља, разговарају о заједничким претњама глобалној и регионалној стабилности, као и различитим аспектима безбедности у Азији, Африци, Блиском истоку, Латинској Америци и Европи.

Централна тема догађаја, који организује Министарство одбране Русије, је успостављање интеракције усред нових реалности које настају у процесу успостављања мултиполарног светског поретка. Према подацима Министарства одбране Русије, на конференцији учествује више од 800 делегата из 76 земаља.

image