Свет

Кина увела санкције америчкој компанији

Министарство спољних послова је саопшрило да је Кина је увела санкције америчкој компанији "Локид Мартин" због продаје оружја Тајвану
Кина увела санкције америчкој компанијиwww.globallookpress.com © Igor Golovniov

Кина је увела санкције америчкој компанији "Локид Мартин" због продаје оружја Тајвану, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Бивши амерички председник Доналд Трамп је раније у интервјуу у "Ол-ин" подкасту изразио уверење да је мало вероватан рат САД са Кином.

Сједињене Америчке Државе и Кина су иначе данас одржале прве неформалне нуклеарне преговоре у последњих пет година, при чему су представници Пекинга рекли америчким колегама да неће прибегавати нуклеарним претњама због кинеског региона Тајвана. То су потвридла два америчка делегата који су присуствовали састанку.

Кинески представници понудили су уверавања да су "у стању да истрају у конвенционалној борби око Тајвана без употребе нуклеарног оружја", рекао је организатор преговора "Други колосек" Дејвид Санторо.

Учесници "Другог колосека" су углавном бивши званичници и научници, који су овлашћени да говоре о позицијама својих влада, док се званични преговори америчке и кинеске владе називају "Први колосек", наводи Ројтерс.

image