Свет

Кина упозорава САД: На ваше санкције одговарамо одлучним контрамерама

Портпаролка кинеског министарства спољних послова оштро је реаговала на блокаде уведене компанији "Спејсти Чајна"
Кина упозорава САД: На ваше санкције одговарамо одлучним контрамерамаGetty © Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Кина ће предузети одлучне контрамере како би одговорила на санкције САД, упозорила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Она је реаговала након што је Америка на "црну листу" ставила њихову компанију "Спејсти Чајна" са седиштем у Луксембургу, јер је групи "Вагнер" давала сателитске слике из Украјине, али и након што је низ америчких политичара запретио Пекингу озбиљним последицама ако буду слали оружје Русији.

Мао Нинг тврди да акције САД немају основа ни у међународном праву, ни по мандату Савета безбедности УН.

"То су типичне унилатералне санкције и незаконита 'дугачка јурисдикција' која штети кинеским интересима. Жалимо због тога и одбацујемо овај потез, па смо послали озбиљан демарш америчкој страни", додала је кинеска званичница.

Она је позвала САД да размисле о свом понашању, као и да имају на уму шта је добро за свет и учине "нешто што ће заправо помоћи да се ситуација деескалира и да се мировни преговори покрену".

"САД такође треба да престану да шире дезинформације и да повуку санкције кинеским компанијама. Кинеска страна ће наставити да чини оно што је неопходно да чврсто заштити законита права и интересе кинеских компанија", подвукла је Нинг.

Портпаролка кинеског министарства је за "Глобал тајмс" навела и да је по питању Украјине "став Кине био објективан и поштен", а подсетила је и да је њена држава активно промовисала мировне преговоре и тражила политичко решење.

"САД, међутим, распирују ватру и подстичу борбу са више оружја" рекла је Нинг.

Она је подсетила и да је до данас Америка Украјини пружила војну помоћ у вредности већој од 32 милијарде долара, укључујући велике количине напредног наоружања. Пре само неколико дана, САД су, како она напомиње, објавиле још једну траншу војне помоћи Украјини у вредности од две милијарде долара.

"САД шаљу оружје једној страни у сукобу, продужавајући на тај начин борбу и чинећи мир недостижним, а истовремено шире дезинформације да ће Кина испоручивати оружје Русији и под тим изговором санкционишу кинеске компаније. Реч је о отвореном хегемонизму, двоструким стандардима и апсолутном лицемерју", илустровала је представница кинеског министарства спољних послова.

Мао Нинг је поновила и да је Кина изнела свој став о политичком решавању украјинске кризе, док су САД увеле санкције кинеским и другим страним компанијама.

"Ко промовише мир и деескалацију, а ко подстиче напетост и чини свет нестабилнијим? Одговор је прилично очигледан", закључила је Нинг.

image