Свет

Нова анкета у САД: Мали пораст Трампове популарности у колебљивим државама

Трампову популарност у бирачком телу није угрозила пресуда у Њујорку
Нова анкета у САД: Мали пораст Трампове популарности у колебљивим државама© Tanjug/AP Photo

Бивши и могуће будући председник Сједињених Држава Доналд Трамп, након што је прошлог месеца осуђен у Њујорку за прикривање тајних исплата порно-звезди, бележи благи пораст популарности и колебљивим државама у недавној анкети коју су спровели Емерсон колеџ и портал "Хил".

Ново истраживање показало је да Трамп води у Аризони и Џорџији четири одсто у односу на актуелног шефа Беле куће Џозефа Бајдена, у Висконсину и Невади за три одсто, а у Пенсилванији за два процента. У Мичигену такође води Трамп, док су демократски и републикански кандидат изједначени у Минесоти. 

"У нашем првом испитивању јавног мњења у неколико кључних држава дошло је до благог померања од Трампове осуде прошлог месеца, премда је подршка обојици кандидата махом непромењена", изјавио је први човек задужен за испитивање јавног мњења с Емерсон колеџа Спенсер Кимбал.

Анкета је показала да Трампова популарност у бирачком телу није нарушена након што је проглашен кривим у Њујорку. Бројни испитаници у поменутих седам колебљивих држава изјавили су да их уопште не занима Трампова правна битка. Иначе, казна би требало да му буде изречена почетком јула а уочи Републиканске конвенције у Милвокију.

Такође, већина анкетираних је рекла да на њихов избор кандидата за новог лидера САД неће утицати ни то што је председников син Хантер Бајден проглашен кривим због илегалног поседовања оружја.

image