Свет

Риши Сунак прети младим Британцима: Казне за одбијање служења војске

Санкције ће подразумевати ограничење приступа финансијама, као и одузимање возачке дозволе
Риши Сунак прети младим Британцима: Казне за одбијање служења војске© Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP

Премијер Велике Британије Риши Сунак упозорио је на потенцијалне казне младим Острвљанима који не буду хтели у војску, односно да служе у националној служби, што ће бити уведено уколико Конзервативна партија победи на изборима расписаним за 4. јул.

Упитан о могућим последицама за оне који се не одазову држави, Сунак је на Би-Би-Сију изјавио да ће санкције укључивати "разноразне ствари", укључујући ограничења приступа финансијским услугама, као и одузимање возачке дозволе. 

Сунак је раније представио план према којем ће 18-годишњаци имати могућност да бирају између служења војног рока у трајању од 12 месеци или волонтирања један викенд месечно током годину дана у полицији, ватрогасној служби, јавном здравству или добротворним организацијама које раде са старијим људима.

Уколико конзервативци остану на власти, што је по свим истраживањима јавног мњења готово немогуће, пилот-верзија Сунаковог програма би требало да стартује у септембру 2025, а очекује се да ће коштати око две и по милијарде фунти годишње.

Према наводима "Дејли мејла", Сунак и његов тим израдили су план за поновно увођење националне службе пошто се Велика Британија суочава с "растућим међународним претњама које представљају земље попут Русије и Кине". 

Опозиционе странке жестоко су критиковале Сунаков план, док су све чешћи написи у медијама о великој кризи у британској војсци, што због недостатака финансија, што због недостатка регрута.

image