Свет

Очајнички трзаји: САД бесне због Путинове посете Пјонгјангу – послале носач авиона у Јужну Кореју

Амерички носач авиона УСС "Теодор Рузвелт" стигао је на планиране вежбе у јужнокорејску луку и тренутку када страхује од даљег јачања сарадње Пјонгјанга и Москве након што је Владимир Путин посетио Северну Кореју и потписао са Ким Џонг Уном Споразум о свеобухватном стратешком партнерству
Очајнички трзаји: САД бесне због Путинове посете Пјонгјангу – послале носач авиона у Јужну Кореју© Tanjug/Song Kyung-Seok/Pool Photo via AP

Амерички носач авиона на нуклеарни погон УСС "Теодор Рузвелт" стигао је у јужнокорејску луку Бусан, 320 километара југоисточно од Сеула, као одговор на јачање сарадње између Русије и Демократске Народне Републике Кореје, јавила је новинска агенција Јонхап.

"УСС 'Теодор Рузвелт' стигао је у поморску луку у југоисточном граду Јужне Кореје као би демонстрирао силу против растућих претњи из Северне Кореје која продубљује војну сарадњу са Русијом", објаснила је агенција позивајући се на америчку морнарицу.

Носач авиона прате амерички разарачи "хелси" и "данијел иније", а дошао је, између осталог, на планиране вежбе у којима учествују САД, Јапан и Јужна Кореја крајем јуна.

Све се то дешава док постоји страх од даљег јачања сарадње Пјонгјанга и Москве након што је Владимир Путин посетио Северну Кореју и потписао са Ким Џонг Уном Споразум о свеобухватном стратешком партнерству.

Амерички носач авиона на нуклеарни погон УСС "Теодор Рузвелт" и раније је учествовао у војним вежбама у међународним водама јужно од Корејског полуострва. Такође, Американцима није први пут да шаљу пловила на нуклеарни погон у јужнокорејску војно-поморску базу Бусан, како би показали надмоћ у региону.

Посета Владимира Питина ДНР Кореји и Вијетнаму показала је да је политика диктата и санкција којом се служи Америка пропала, рекао је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

image