Свет

Гужва око Северне Кореје: Три силе показују снагу

Током вежби развијана способност три земље да се супротставе претњама које, како сматрају, представљају подморнице Северне Кореје и балистичке ракете лансиране са подморница, наводи се у саопштењу
Гужва око Северне Кореје: Три силе показују снагуwww.globallookpress.com © Rok Navy/Keystone Press Agency

Јужна Кореја, САД и Јапан одржали су заједничке поморске вежбе у међународним водама јужно од јужнокорејског острва Чеџу, у којима је учествовао амерички носач авиона, а чији циљ је јачање способности три земље да одговоре на претње из Северне Кореје, саопштила је морнарица Јужне Кореје.

У саопштењу се наводи да је у вежбама одржаним јуче и данас учествовао амерички носач авиона на нуклеарни погон УСС "Теодор Рузвелт", као и три америчка разарача са вођеним пројектилима којима су се придружила два разарача из Јужне Кореје и Јапана, преноси агенција Јонхап.

Такође се наводи да је током вежби развијана способност три земље да се супротставе претњама које, како сматрају, представљају подморнице Северне Кореје и балистичке ракете лансиране са подморница.

То је последња у низу заједничких вежби одржаних након што су се САД, Јапан и Јужна Кореја сагласили на самиту у Кемп Дејвиду у августу 2023. године да одржавају трилатералне вежбе у циљу одвраћања због растућих безбедносних претњи.

image
VV inauguration
banner