Кад неправда постане закон: У Одеси запаљен ауто војног службеника задуженог за регрутацију

Изгледа да је Украјинцима дојадила насилна мобилизација и ратовање за туђе интересе

Непозната лица су у Одеси запалила аутомобил једног од радника војне службе која регрутује војску, преноси украјински медиј "Страна".

Украјински медији су и раније извештавали о случајевима паљења аутомобила војних лица у земљи, а као разлог су наводили да народ сматра да ти аутомобили припадају војним комесаријатима.

У Украјини се спроводи крајње ригорозна мобилизација. Интернетом круже снимци на којима војни службеници неретко туку људе како би их насилно регрутовали.

Притом, Владимир Зеленски је средином маја потписао закон о мобилизацији којим су уведене још ригорозније мере. Говорећи о новом закону, из руског Министарства спољних послова су оценили да Зеленски њиме жели да докрајчи Украјинце

Од кад је закон ступио на снагу, на фронт се шаљу и младићи од 25 година, а сви од 18 до 60 су у обавези да са собом носе исправе о војној евиденцији и да их предоче на захтев службеника војних регистра. Снижен је праг за мобилисање инвалида, па се у прве ровове шаљу лица која су донедавно сматрана инвалидима, а сада се строже гледа и на случајеве у којима људи имају оправдање да не буду мобилисани.

Жеља Украјинаца да не оду у ровове на првим линијама фронта довела је до процвата корупције, па тако постоји информација да је ослобађање од мобилизације добило своју цену – од 10 до 17.000 долара.

Украјинци нису мотивисани да се боре за идеје актуелних власти које су изгубиле сваки легитимитет, па беже из државе. На западним границама Украјине су више пута у последње време пронађена тела мртвих мушкараца који су покушавали да препливају реку како би побегли из земље.