Русија

Захарова о новом закону о мобилизацији: Зеленски жели да докрајчи Украјинце

У Украјини се уводе знатно ригорозније мере мобилизације од претходних
Захарова о новом закону о мобилизацији: Зеленски жели да докрајчи Украјинцеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Украјински председник Владимир Зеленски ће новим законом о мобилизацији да дотуче Украјинце, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Зеленски је потписао закон о мобилизацији у Украјини којим се уводе знатно ригорозније мере од претходних. 

"Жели да докрајчи Украјинце", написала је Захарова на Телеграму

Ступањем закона на снагу војни обвезници имају рок од 60 дана од дана ступања на снагу закона да лично или електронским путем ажурирају податке у војном регистру.

Позив ће се сматрати примљеним и без личног уручења, нпр. ако лице није затечено код куће, а датумом "уручења" сматраће се дан када је стављен печат о немогућности достављања.

Сви мушкарци од 18 до 60 година су у обавези да са собом носе исправе о војној евиденцији и да их предоче на захтев службеника војних регистра, полиције и граничара.

За кршење свих ових норми предвиђено је неколико врста санкција – од великих новчаних казни, преко ускраћивања права на управљање аутомобилом, до присилног довођења у војну канцеларију преко полиције.

Међу лицима која не могу бити мобилисана нашли су се скоро сви службеници органа реда, нпр. полицајци, помоћници посланика и власници стратешких предузећа, то јест, сви велики предузетници.

image