Свет

Смртоносни литијум: Бар 16 жртава у пожару у фабрици у Јужној Кореји

Локални ватрогасци су рекли новинарима да је пожар избио након низа експлозија батерија у складишту у којем их је било око 35.000. Још се не зна шта је изазвало експлозију
Смртоносни литијум: Бар 16 жртава у пожару у фабрици у Јужној Кореји© Hong Ki-wonj/Yonhap via AP

Снажна експлозија запалила фабрику литијумских батерија у Јужној Кореји, при чему је погинуло најмање 16 људи, а операција потраге и спасавања је у току за још пет особа које се воде као нестале, јавља Ројтерс. Пожар, који је већим делом угашен, захватио је фабрику коју води произвођач батерија "Арисел" у Хвасонгу, у близини Сеула.

Локални ватрогасци су рекли новинарима да је пожар избио након низа експлозија  батерија у складишту у којем их је било око 35.000. Још се не зна шта је изазвало експлозију.

Саопштено је да је 16 људи умрло, а двоје су задобили опекотине и друге озбиљне повреде, док спасиоци још трагају та пет особа које се воде као нестале.

Професор Ким Јае-хо, стручњак за пожаре и превенције катастрофа рекао је да се ватра вероватно пребрзо проширила да би радници могли побећи.

"Материјали за батерије као што је никл су лако запаљиви. Зато често нема довољно времена за реаговање, у поређењу са пожаром изазваним другим материјалима", објаснио је професор.

Министар унутрашњих послова Ли Санг-мин је позвао локалне власти да предузму кораке да спрече било какве опасне хемикалије да загаде околину.

Основан 2020. године, "Арисел" производи примарне литијумске батерије за сензоре и радио комуникационе уређаје, а им 48 запослених.

ТВ снимци уживо показују како ватрогасци прскају оштећену челичну и бетонску зграду. Горњи делови конструкције су пали, а делови су због јачине експлозије одлетели на улицу.

Јужна Кореја је један од кључних светских произвођача литијум-јонских батерија – иако је, као и већина других земаља, њена производна способност мања у поређењу са Кином.

Литијумске батерије се користе за напајање електричних возила и готово свих модерних личних електронских уређаја попут телефона и лаптопова. Иако су ове батерије дизајниране са безбедносним карактеристикама, склоне су паљењу или експлозији када су изложене високим температурама, физичком оштећењу или препуњавању.

Јужна Кореја, велика индустријска привреда, уложила је напоре да побољша своју сигурност након неколико прошлих несрећа, од којих се за многе окривљује немар.

image