Свет

Немачке ученице размењивале нацистичке поздраве уочи посете Аушвицу

Инцидент се догодио вече уочи посете логору, када су ђаци на интернету гледали снимак говора Адолфа Хитлера
Немачке ученице размењивале нацистичке поздраве уочи посете АушвицуGetty © Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket

Полиција у немачкој покрајини Доња Саксонија покренула је истрагу о снимку на којем се види како се петоро школараца међусобно нацистички поздрављају пре посете некадашњем нацистичком концентрационом логору Аушвиц.

Видео је снимљен средином маја, када је група од 13 ученика и наставника отишла у Краков да истражи јеврејску историју тог града и посети остатке концентрационог логора Аушвиц, преноси Велт.

Инцидент се догодио вече уочи посете логору, када су ђаци на интернету гледали снимак говора Адолфа Хитлера. Један од ученика је снимио четири другарице из разреда које су вероватно биле под дејством алкохола и узвикивале нацистички поздрав.

Директор школе у ​​граду Лацен, у близини Хановера, рекао је да је "шокиран и огорчен" поступцима ученика.

"Ово није намеран политички сигнал, већ је штетно и незрело понашање ученика", рекао је директор школе.

Ученици који су се појавили на снимку најпре су суспендовани са наставе, а потом су изразили кајање и извинили се својим друговима из разреда, наставницима и родитељима за оно што су урадили.

Одређено им је да у оквиру школског пројекта морају "детаљно да проуче раздобље нацистичке владавине", а школа је о овом инциденту обавестила и полицију која је покренула посебну истрагу.

image