Свет

Шолц упозорава: У Немачкој расте неонацизам

Немачка сама не може да поднесе тако велики терет помоћи Украјини, поручио је немачки канцелар
Шолц упозорава: У Немачкој расте неонацизам© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да крајње десничарске партије сви више добијају на значају у Немачкој, 79 година након што су совјетски војници ослободили логор смрти Аушвиц 27. јануара 1945. године, преноси РТ на шпанском.

"Стално се појављују нови извештаји о неонацистима и њиховим мрачним мрежама. У исто време, десничари све више добијају, распирују страх и сеју мржњу", казао је Шолц у говору поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, истичући да "тај развој догађаја није нешто што једноставно мора да се прихвати".

Његов коментар је уследио усред масовних демонстрација које се одржавају у различитим градовима те земље, у знак протеста против крајње десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), након сазнања за наводни састанак њених чланова са неонацистичким активистима који су разговарали "о депортацији милиона Немаца и странаца".

"Наша земља сада стоји. Милиони грађана излазе на улице за демократију, поштовање и међусобну хуманост. Уосталом, о томе се и ради. Уједињеност демократа је оно што чини нашу демократију јаком", навео је.

Шолц се осврнуо и на помоћ Украјини, напоменувши да би "друге земље ЕУ требало да пруже већу помоћ Украјини, пошто Немачка сама није у стању да поднесе тако велики терет".

"Не би требало да Немачка има тако велики удео у укупној помоћи Украјини. Наш допринос је да урадимо много, али и сви остали морају много да ураде", додао је Шолц, рекавши да ће ЕУ на самиту 1. фебруара покренути питање поделе терета у пружању помоћи Кијеву.

image