Свет

После ослобађања Асанжа: Зашто ИСИС и Ал Каида не помажу Палестини?

Оснивач "Викиликса" је годинама писао о везама америчких тајних служби и појединих исламских земаља са растом џихадизма и терористичких организација
После ослобађања Асанжа: Зашто ИСИС и Ал Каида не помажу Палестини?Getty © History/Universal Images Group

Након седам година проведених у амбасади Еквадора у Лондону и још пет у затвору "Белмаш", оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж јутрос је коначно ослобођен. Према новоподнесеним судским документима, он ће ускоро склопити споразум о признању кривице, како би избегао даљи боравак иза решетака.

Под Асанжовим вођством, "Викиликс" је објавио велики број тајних фајлова, укључујући документе у вези са америчким ратовима у Ираку и Авганистану, као и мноштво америчких дипломатских депеша. Организација је 2010. објавила видео-снимак америчког војног хеликоптера који напада цивиле у Багдаду 2007. након што их је погрешно идентификовао за побуњенике.

Џулијан Асанж и "Викиликс" су у више наврата указивали на везе САД и њихових партнера у арапском свету са настанком исламског екстремизма – који су касније довели до формирања група попут Ал Каиде и Исламске државе (ИСИС).

У саопштењу из новембра 2016. године, Асанж наводи да би се 1979. могла назвати "нултом годином" у савременој историји Блиског истока.

"На Блиском истоку, иранска револуција, саудијски исламски устанак и египатско-израелски споразум из Кемп Дејвида довели су не само до (стварања) садашње регионалне динамике моћи, већ су променили однос између нафте, милитантног ислама и света. Устанак у Меки је трајно померио Саудијску Арабију ка вехабизму, што је довело до транснационалног ширења исламског фундаментализма и америчко-саудијске дестабилизације Авганистана", писао је он.

Те године је, након почетка совјетске интервенције у Авганистану, започета "Операција Циклон" – односно акција наоружавања авганистанских муџахедина од стране ЦИА и Саудијске Арабије.

"Инвазија на Авганистан од стране СССР-а довела би до тога да Саудијска Арабија и ЦИА почну са испоруком милијарди долара муџахединима као део 'Операције Циклон', подстичући успон Ал Каиде и евентуални распад Совјетског Савеза", указао је Асанж том приликом.

Исте године долази до Исламске револуције у Ирану, почетка исламизације Пакистана и доласка Садама Хусеина на чело Ирака. Годину дана касније избиће рат између Ирана и Ирака, који ће током наредних осам година однети око милион живота.

"Успон Ал Каиде на крају је довео до напада 11. септембра 2001. у САД, чиме су омогућене америчке инвазије на Авганистан и Ирак, и више од деценије рата. Тиме је направљена идеолошка, финансијска и географска основа за (успон) ИСИС-а", писао је тада Асанж.

Галијашевић: Ал Каида и ИСИС су специјалне снаге САД

Занимљиво је да су припадници ИСИС-а и Ал Каиде – за разлику од либанског Хезболаха и јеменских Хута – углавном остали по страни након избијања рата у Појасу Газе у октобру прошле године.

Осим неколико порука подршке палестинском народу и критика исламских земаља због "игнорисања израелских злочина", припадници тих организација нису узели активније учешће и борбама.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да је разлог за то чињеница да иза тих организација стоје САД.

"Ал Каида и ИСИС су у ствари специјалне снаге САД, а понекад и Велике Британије, за деловање у исламском свету, како међу муслиманима, тако и у Европи, односно земаља које у одређеном моменту раде нешто што се Американцима не свиђају. САД остају чистих руку, а кривицу сносе радикални ислам и фанатични муслимани", указује он за РТ Балкан.

Галијашевић наводи да су "Американци направили Ал Каиду у Авганистану, која се касније развила у БиХ. Она је у Авганистану била у сенци Муле Омара, али је у БиХ добила свој прави облик."

"Зато није чудо што они не стају у одбрану муслимана. Ако видимо кога они нападају, њихова највећа жртва је Русија. Али 90 одсто свих њихових жртава су муслимани. Поједине исламске државе неће да прихвате", истиче наш саговорник.

Галијашевић додаје и да су САД највећи непријатељ муслимана и ислама, а Ал Каида и ИСИС су инструменти њиховог деловања.

image