Свет

Тужилац Међународног кривичног суда: Желим да сарађујем са Русијом

Карим Кан, који је стављен на потерницу у Русији, рекао је да гарантује да МКС у потпуности испуњава своје обавезе
Тужилац Међународног кривичног суда: Желим да сарађујем са Русијомwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) чију надлежност Руска Федерација не признаје, Карим Кан, који је стављен на потерницу у Русији, након издавања налога за "хапшење" Сергеја Шојгуа и Валерија Герасимова, изјавио је да тражи сарадњу са Руском Федерацијом у истрази догађаја у Украјини.

Савет безбедности Русије саопштио је данас да је налог Међународног кривичног суда (МКС) за хапшење бившег министра одбране Сергеја Шојгуа "бесмислен" и да је део хибридног рата против Москве.

"Настављам да тражим сарадњу са Руском Федерацијом у вези са ситуацијом у Украјини и гарантујем да МКС у потпуности испуњава своје обавезе према члану 54 Римског статута да истражује и инкриминишуће и ослобађајуће околности", рекао је Кан у саопштењу МКС-а.

Он је напоменуо да тужилаштво МКС остаје фокусирано на спровођење истрага у бројним међусобно повезаним областима у Украјини.

МКС је прошле године издао налоге за хапшење председника Владимира Путина и комесарке за права детета у Канцеларији председника, Марије Лвове-Белове, због наводног незаконитог одвођења деце из Украјине, за које је Кремљ тада рекао да су "нечувене и правно ништавне".

Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак против судија Међународног кривичног суда (МКС) Хана Карима Асада Ахмада и судије Росарија Салваторе Аитала који су издали налог за хапшење, и ставио их на потерницу.

Затим је МУП Русије расписало потерницу за још једним судијом Међународног кривичног суда - Томоком Аканеом, који је издао налог за хапшење председника Владимира Путина.

Подсетимо, претпретресно веће МКС, чију надлежност Русија не признаје, издало је 17. марта налог за "хапшење" руског председника Владимира Путина и дечијег омбудсмана Марије Лвове-Белове. 

Како се наводи, МКС терети руску страну, између осталог, за наводну депортацију деце коју су руске власти спасиле од украјинског гранатирања и извеле из зоне борбених дејстава у безбедна подручја. 

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, покретање питања МКС-а о "хапшењу" руског председника је неприхватљиво. Поновио је да Москва не признаје надлежност тог суда, и да је било која његова одлука "ништавна".

image