Свет

Русија издала налог за хапшење хашког тужиоца који би да ухапси Путина

Истрага о Кариму Асаду Ахмаду Кану која је претходила налогу за хапшење се заснивала на члановима 299. и 360. Кривичног закона Русије, односно подизање кривичних пријава против лица за која се зна да су невина, и припрема за напад на представника стране државе који ужива међународну заштиту у циљу компликовања међународних односа
Русија издала налог за хапшење хашког тужиоца који би да ухапси Путинаwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Руско Министарство унутрашњих послова издало је данас налог за хапшење Карима Асада Ахмада Кана, британског адвоката који тренутно обавља функцију главног тужиоца Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу.

Кан је у марту тражио хапшење руског председника Владимира Путина и комесара за права деце Марије Лвове-Белове, због наводног ратног злочина "противправне депортације и трансфера" деце из "окупираних области Украјине" у Русију.

МКС је поступио на основу тврдњи владе у Кијеву да је евакуација деце из цивилних подручја која су се нашла под паљбом украјинских снага представљала присилно премештање становништва, што је дефинисано као злочин према Четвртој Женевској конвенцији.

Три дана након Кановог саопштења, 20. марта, руски истражни комитет покренуо је истрагу против тужиоца, као и троје судија МКС-а који су одобрили његов налог – Томоко Акане, Росарио Салваторе Аитала и Серхио Херардо Угалде Годинез.

Истрага се заснивала на члановима 299. и 360. Кривичног закона Русије, односно подизање кривичних пријава против лица за која се зна да су невина, и припрема за напад на представника стране државе који ужива међународну заштиту у циљу компликовања међународних односа, пише "РТ интернешенел".

Москва је одбацила налоге Међународног кривичног суда против Путина и Лвове-Белове као ништавне, јер Русија, као ни САД, Кина, Индија и неколико десетина других земаља.

Марија Захарова је осудила "лицемерну и циничну" забринутост Запада за евакуисану децу, осврнувши се на проблеме хиљада малолетних украјинских избеглица у земљама ЕУ, док је стални представник Русије при УН Василиј Небензја објаснио да су украјинска деца пресељена у Русију јер је Москва једноставно желела да их спаси од опасности коју могу представљати војне операције.

Поводом судбине деце која су склоњена у Русију огласио се и лидер Чеченије Рамзан Кадиров који је предложио "хашким паразитима" да, због деце која су са ратне зоне евакуисана у Русију, уруче Путину Нобелову награду за мир.

Та деца су, како је рекао, спасена, нахрањена и послата у школе, док Запад ни украјинске избеглице није могао да прими људски.

image