Свет

Пољски председник у Кини: Нисмо задовољни блиским односом Пекинга и Москве, али нам требате

Пољски председник Анджеј Дуда је рекао да Пољска признаје потребу да се одржавају добри односи са Кином, како из економских разлога, тако и због тога што Пекинг има значајан утицај на Кремљ
Пољски председник у Кини: Нисмо задовољни блиским односом Пекинга и Москве, али нам требатеGetty © Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Пољски председник Анджеј Дуда изјавио је данас да је у интересу Пољске и Кине да се сукоб у Украјини оконча што је пре могуће. У уводном говору на Пољско-кинеском економском форуму у Шангају, последњег дана државне посете Кини, Дуда је истакао да Пољска, заједно са многим западним земљама, није задовољна блиским односом Кине са Русијом. Он је додао да, у исто време, признаје потребу да се одржавају добри односи са Кином, како из економских разлога, тако и због тога што Пекинг има значајан утицај на Кремљ.

У свом говору, пољски председник се осврнуо на поремећај трговине изазван сукобом.

"Морамо да будемо директни у вези са тим, јер је ово питање за нас суштински важно. У интересу Пољске и Кине је да се овај рат заврши што је пре могуће", рекао је Дуда.

Дуда је повезао економски просперитет са миром и неповредивошћу националних граница.

"Кључ успеха наше генерације може се сажети у једну реч: мир", рекао је он на Универзитету Фудан у Шангају.

Истакао је да мир није само одсуство рата, већ и одсуство жеље за сукобом, обезбеђивањем територијалног интегритета свих народа. Дуда је рекао да је стабилност европских граница од 1945. године темељ развоја и просперитета континента.

"Развили смо систем у коме рат између европских држава више није имао смисла, знајући да ће довести до патње, економског колапса и губитка људског капитала. Ако желимо да делујемо као одговорне државе, наш изазов је да допринесемо изградњи праведног света", нагласио је председник Пољске.

Он је студентима Универзитета Фудан рекао да Пољска доживљава период великог просперитета, додајући да су путање економског раста Пољске и Кине у протеклих 30 до 40 година аналогне.

"Када погледам Пољску и Кину, видим не само исте економске и инфраструктурне трендове, већ и исти друштвени динамизам и тежњу ка успеху", рекао је Дуда.

Указао је и на одговорност богатих друштава да подрже нације у развоју, залажући се за равноправност и признавање њихових легитимних економских интереса.

"Ми, богати север, морамо увек запамтити ово: нема мира без глобалне правде", поручио је Дуда.

image