Свет

Немогућа мисија: Европа нема војнике за рат против Русије

Број војника у Британији, Немачкој, Француској и Италији све мањи
Немогућа мисија: Европа нема војнике за рат против РусијеGetty © Jose Fernando Ogura/Curitiba/Brazil

Европским земљама чланицама НАТО-а недостаје војно особље и, у случају сукоба са Русијом, биће им тешко да привуку више од 300.000 војника, пише "Фајненшел тајмс" , позивајући се на аналитичаре.

Раније је заменик начелника Генералштаба војске Пољске Карол Димановски рекао на пољској телевизији да је 300.000 војника НАТО-а у високом степену спремности за премештај у Пољску.

"На папиру, европски НАТО савезници имају укупно 1,9 милиона војника – очигледно довољно да се супротставе Русији (1,1 милион војника и 1,5 милиона резервиста). Али у стварности, европске земље НАТО-а ће тешко привући више од 300.000 војног особља. Очекује се да ће учествовати у сукобу – а чак и у овом случају, припрема ће трајати месецима", оцењују аналитичари.

Како наводи "Фајненшел тајмс", само у Немачкој, где број активних војних лица прелази 180.000, војсци, према проценама војних челника, недостаје најмање 20.000 људи да испуни садашњи мандат.

"Овај дефицит је један од највећих у Европи... али није једини", пише лист, позивајући се на податке Међународног института за стратешке студије (ИИСС).

Према "Фајненшел тајмсу", Британија је промашила годишње циљеве за регрутовање војске сваке године током протекле деценије, а њене копнене снаге прошле године су изгубиле 4.000 војника. Француске оружане снаге, највеће у Европи са 203.850 мушкараца и жена у својим редовима и даље нису довољне, кажу генерали. У Италији се број припадника оружаних снага смањио за десет година са 200.000 на 160.900.

У последње време на Западу се све чешће чују идеје о директном оружаном сукобу између Алијансе и Руске Федерације. Кремљ је напоменуо да Русија не представља претњу, да никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Поред тога, Руска Федерација је последњих година забележила незапамћену активност НАТО-а у близини својих западних граница.

Алијанса проширује иницијативе и назива то "обуздавањем руске агресије". Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага НАТО-а у Европи. Министарство спољних послова Русије саопштило је да Русија остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.

image